Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni genetski izvori
  • 23.04.2021. 16:30

Što donosi Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora?

Aktivnosti su, stoji u javnom savjetovanju, usmjerene prvenstveno na domaće biljne genetske izvore te u manjoj mjeri na sorte stranog podrijetla koje su udomaćene i imaju dugu tradiciju uzgoja.

Foto: Martina Popić
  • 113
  • 4
  • 0

Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Cilj programa je očuvanje i održiva uporaba biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu te doprinosi nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti.

Također, njime se utvrđuju strateške smjernice razvoja nacionalne politike očuvanja tih izvora te smjernice za regionalnu i međunarodnu suradnju. 

Zadaci Nacionalnog programa

Razvijen je u skladu s nacionalnim prioritetima i zakonodavstvom, kao i prema međunarodno prihvaćenim smjernicama. "Time doprinosi i očuvanju biljnih genetskih izvora na globalnoj razini te osigurava ispunjavanje obveza koje je Hrvatska preuzela svojim članstvom u međunarodnim organizacijama“, ističu iz Ministarstva. 

Zadaci Nacionalnog programa obuhvaćaju aktivnosti vezane uz ex situ očuvanje, in situ očuvanje i on farm upravljanje, održivu uporabu i promociju održive uporabe te izgradnju ljudskih i institucionalnih kapaciteta za očuvanje biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu. Program je usklađen sa smjernicama “Drugog globalnog plana akcije za biljne genetske izvore za hranu i poljoprivredu” te obuhvaća aktivnosti iz svih četiriju prioritetnih područja.

U okviru Nacionalnog programa djeluju radne skupine

  • Industrijsko bilje,
  • Krmno bilje,
  • Ljekovito i aromatično bilje,
  • Povrće,
  • Vinova loza,
  • Voće – s podskupinama Kontinentalno voće i Mediteransko voće,
  • Žitarice i kukuruz te
  • Dokumentacijsko-informacijski sustav.

Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na domaće biljne genetske izvore (divlje srodnike, autohtone/tradicionalne sorte i lokalne populacije, domaće komercijalne sorte stvorene oplemenjivanjem u Republici Hrvatskoj) te u manjoj mjeri na sorte stranog podrijetla koje su udomaćene i imaju dugu tradiciju uzgoja.

Financiranje i kontrola

Financirat će se sredstvima državnog proračuna te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). 

Sredstva za realizaciju Programa osigurana su za 2021. godinu u okviru proračunske pozicije Ministarstva T828056- Očuvanje i održiva uporaba biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, te u projekciji proračuna za 2022. i 2023. godinu. 

Više informacija o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 7. svibnja 2021. godine. 


Tagovi

Nacionalni program Biljni genetski izvori Sigurnost hrane Bioraznolikost Ministarstvo poljoprivrede Javno savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]