Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija pandemije
  • 18.11.2020. 18:00

Stižu nove pandemije ako ne zaštitimo prirodu? Poljoprivreda igra važnu ulogu

Promjene u načinu na koji koristimo zemlju - širenje i intenziviranje poljoprivrede, neodrživa trgovina, proizvodnja i potrošnja - narušavaju prirodu i povećavaju kontakt između divljih životinja, stoke, patogena i ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Depositphotos/agero
  • 377
  • 62
  • 0

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije virusa SARS-CoV-2 objavljeno je istraživanje kalifornijskog sveučilišta u Davisu gdje su proučavali znanstvene radove o bolestima koje su do sada prelazile sa životinja na ljude. Tada su ustvrdili da bliski kontakt s divljim životinjama kroz gubitak njihovog staništa, a onda i lov te trgovinu, povećava rizik od epidemije novih bolesti. 

Covid-19, virus koji je do sada uzrokovao ukupno 55,1 milijun slučajeva oboljenja u svijetu od kojih je 1,33 milijuna sa smrtnim ishodom, i dalje intrigira znanstvenike - kako njegovo podrijetlo, još više suzbijanje. Cjepivo će, čitamo ovih dana, uskoro biti dostupno, no, to ne znači da čovječanstvo treba zaboraviti na njegovo postojanje. 

Umjesto rekacije - prevencija širenja virusa

Osim što ćemo još dugo osjetiti posljedice, slične će pandemije postati sve češće, brže će se širiti, odnositi više života, a posljedično, znatnije naštetiti ekonomijama nego što je to Covid-19, upozorava novo izvješće o biološkoj raznolikosti i pandemijama 22 vodeća stručnjaka iz cijelog svijeta.

Sazvani od strane Međuvladine platforme za znanstvenu politiku o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), stručnjaci se slažu da je izbjegavanje ere pandemije moguće, ali da će to zahtijevati seizmički pomak u pristupu problemu - s reakcije na prevenciju.

Upozoravaju kako je ovo najmanje šesta svjetska zdravstvena pandemija od velike pandemije gripe  1918. godine, poznate i kao Španjolska gripa, pa iako svoje podrijetlo vuče od mikroba koje prenose životinje, kao sve do sada, nastanak ove najnovije u cijelosti je potaknut ljudskim aktivnostima. 

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Procjenjuje se da još 1,7 milijuna trenutno 'neotkrivenih' virusa postoji kod sisavaca i ptica - od kojih bi do 827.000 moglo imati sposobnost zaraze ljudi

Smanjiti uništavanje bioraznolikosti

"Iste ljudske aktivnosti koje pokreću klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti potiču i rizik od epidemije. Promjene u načinu na koji koristimo zemlju - širenje i intenziviranje poljoprivrede, neodrživa trgovina, proizvodnja i potrošnja - narušavaju prirodu i povećavaju kontakt između divljih životinja, stoke, patogena i ljudi. Ovo je put do pandemije", ni malo nije optimističan Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja. 

Što stručnjaci preporučuju? Prevenciju, odnosno smanjenje aktivnosti kojima uništavamo bioraznolikost, a što je, podsjetimo, dio Zelenog plana i jedna od strategija ZPP-a. To bi, prema znanstvenicima, trebalo smanjiti kontakt divljih životinja i stoke, a onda i ljudi te tako spriječiti širenje novih bolesti. 

Nagrada za promicanje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Za razliku od prevencije, reakcija, poput mjera javnog zdravstva i tehnoloških rješenja, posebno brzo kreiranih i distribuiranih cjepiva i lijekova su "polagan i nesiguran put" koji sa sobom nosi ogromne troškove, ističu ovi stručnjaci. 


Tagovi

Pandemija Covid-19 Suzbijanje Prevencija Kontakt Divlje životinje Stoka Bioraznolikost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]