Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 19.07.2019. 16:30
  • Zadarska, Benkovac

Štete od tuče veće od 22 milijuna kuna, urod će biti znatno manji i iduće godine

Božidar Longin, župan Zadarske županije proglasio je prirodnu nepogodu za 22 naselja na benkovačkom području gdje su od tuče nošene orkanskim vjetrom nastradali vinogradi, voćnjaci i povrtnjaci.

Foto: Grad Benkovac
  • 575
  • 75
  • 1

Župan Zadarske županije Božidar Longin donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje grada Benkovca, zbog tuče i jakog vjetra koji su tijekom 7. i 8. srpnja ove godine nanijeli značajnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

Na zahtjev Grada Benkovca prirodna nepogoda proglašena je za naselja Benkovac, Buković, Bulić, Donje Ceranje, Gornje Biljane, Islam Grčki, Kolarina, Korlat, Kula Atlagić, Lepuri, Lisičić, Miranje, Nadin, Perušić Benkovački, Perušić Donji, Podlug, Podgrađe, Prović, Raštević, Šopot i Vukšić, zbog vremenskih nepogoda koje su na navedenom području nanijele velike materijalne štete na poljoprivrednim usjevima, posebno na vinogradima, povrtlarskim kulturama i voćkama.

Tuča uzrokovala i defolijaciju lista 

Odluka o prirodnoj nepogodi, priopćili su iz Zadarske županije, stupila je na snagu 15. srpnja, a sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, povjerenstvo Grada Benkovca obvezuje se unijeti prve procjene štete u Registar šteta, u Zakonom propisanom roku. Podsjetimo, Agroklub je prvi pisao o grmljavinskom nevremenu praćenim orkanskim vjetrom i tučom koje je poharalo vinograde, povrtnjake i voćnjake na širem benkovačkom području.

"Prve procjene su da štete iznose 22 milijuna kuna“, kaže Mile Marić, predsjednik Povjerenstva za procijenu šteta od elementarnih nepogoda na području grada Benkovca.

Tuča nošena orkanskim vjetrom otukla lišće, grožđe i peteljke!

Štete su i veće jer, primjerice u vinogradima, nije uništen samo ovogodišnji nego i urod iduće godine. U ovom slučaju nastupila je i defolijacija lista jer su vinogradi bili ampelotehnički dobro obrađeni, površikani i poplijevljeni, kaže dipl. ing, agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Morat će se rezati u "zrelo", urod nagodinu znatno manji 

Vlatković, koji je i član spomenutog Povjerenstva za procjenu šteta  pojasnio je za Agroklub da je tuča, nošena vjetrom tukla pod kosinom, tako da nije otukla samo bobice grožđa nego i peteljke.

“Da je krupa došla ranije, primjerice, u svibnju moglo se nešto i spasiti. Porezati loze na dva pupa pa da krenu nove dvije mladice, koje bi u međuvremenu stigle ojačati. Ali ovdje nemate što, nema izbora. Morat će se rizati "u zrelo" na jedan pup, a to znači da će indirektno i sljedeću godinu urod  biti znatno manji", pojasnio je Vlatković.

On dodaje da su oštećenici već imali izdatke za sanaciju šteta, na zaštitu jer su oštećenja od tuče tretirali s pripravcima - botricidima u kombinaciji sa folijarnom prihranom, kako bi rane zacijelile tako da štete u konačnici ne budu još veće. Ovi izdatci nisu uračunati u onih 22 milijuna kuna koliko iznose prve procjene šteta od nedavne elementarne nepogode na širem benkovačkom području.   


Tagovi

Božidar Longin Prirodna nepogoda Benkovačko područje Šteta 22 milijuna kuna


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]