Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 24.04.2015. 15:30

Srpskom agraru potrebna dugoročna rešenja

Evropska komisija u potpunosti razume trenutnu situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače.

  • 111
  • 5
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se u Briselu sa Monik Pariat, zamenikom generalnog direktora DG AGRI, zaduženom za poljoprivredu.

Iako je Evropska komisija iskazala razumevanje za trenutnu situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače, nije srećna zbog uvođenja zaštitnih mera za meso i mleko. Evropski komitet i Direktorat nadaju se da će te mere biti privremene i da se moraju tražiti dugoročna rešenja.

Direktorat razume situaciju u srpskom agraru, jer su se u sličnoj situaciji nalazile i druge države kandidati u fazi kada su bile pred pristupanjem članstvu u Evropsku Uniju. Akcenat tokom posete stavljen je na plan implementacije IPARD programa.

U tom cilju Pariat je insistirala da se u Srbiji što skorije uspostave sve neophodne strukture i da počnu da se koriste sredstva koja su opredeljena kao sredstva u okviru IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede.

Ministarka je pozvala i ostale aktere u Srbiji, da pomognu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da se ovaj proces što pre završi. Dodatno je istakla da ministarstvo zajedno sa Vladom Srbije intenzivno radi na razvoju agrarnog sektora, i usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije te dodala: "Dešavanja na terenu u sektorima mesa i mleka u našoj zemlji, nameću nam potrebu za uvođenje određenih zaštitnih mera u cilju pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima u pomenutim sektorima".


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Brisel Monika Pariat Evropska komisija Agrar Poljoprivredni Proizvođači Ministarstvo poljoprivrede Vlada Srbije


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.