Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 31.01.2022. 15:30
  • Požarevac, Srbija

Srpskim poljoprivrednicima prekipjelo - kreću u prosvjed zbog visoke cijene gnojiva

Dovedeni smo u situaciju da imamo najskuplje gorivo, najmanje subvencije, ograničenje cijena osnovnih namirnica i s druge strane nekontrolirane cijene mineralnih gnojiva, kaže predsjednik Udruženja Stig.

Foto: Depositphotos/Havanaman (ilustracija)
  • 1.043
  • 582
  • 0

U Srbiji kreću prosvjedi poljoprivrednika. Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Stig", nakon neuspješnih pregovora s tamošnjim Ministarstvom poljoprivrede, najavilo je novi prosvjed u općini Požarevac.

Nezadovoljni cijenama mineralnih gnojiva ratari iz Braničevskog okruga, krenut će u prosvjednu vožnju u srijedu, 2. veljače sa 120 traktora.

"Dovedeni smo u situaciju da imamo najskuplje gorivo, najmanje subvencije, sad i ograničenje cijena osnovnih namirnica što nas direktno pogađa i s druge strane imamo nekontrolirane cijene mineralnih gnojiva", rekao je za Agroklub, predsjednik Udruženja Nedeljko Savić.

Dodaje da ratari traže da se komunikacija između njih i resornog ministarstva popravi. Također, najavljuju da se danas (31.1) treba održati sastanak s predstavnicima ministarstva i predsjednikom općine Požarevac.

Nedavno je tamošnji ministar Branislav Nedimović rekao da se pregovara sa devet ili 10 banaka, te da će poljoprivrednici dobiti kratkoročne kredite za nabavu gnojiva, do tri godine, prenio je Danas. Međutim, ratari nisu zadovoljni ovom ponudom, smatrajući da takvim zaduženjem poljoprivrednika država nije ništa pomogla. Nedimović je najavio i da će za deset posto biti ukinuta carina za nabavu dušičnih gnojiva iz trećih zemalja, odnosno arapskih zemalja i s Dalekog istoka.

"Ministar je u istoj rečenici rekao - gnojivom je trgovano po cijeni od 620 dolara po toni, to je 547 eura i onda kaže da će skinuti carine i da će na tržištu Srbije biti 850 eura. Ta razlika od 300 eura je prevelika jer gnojivo se prošle godine u ovo vrijeme moglo kupiti za 295 eura."

Iako su cijene gnojiva znatno povećane u odnosu na prošlu godinu, poljoprivrednici Braničevskog okruga svakako ga planiraju primijeniti u prihrani usjeva, ali s određenim ograničenjima.

"Imam nekih 120 ha i primoran sam bacati gnojivo, ali smatram da su ove cijene bezobrazno visoke. Reducirao sam primjenu nekih osnovnih, smanjit ću i dušična, ali to se ide do neke granice rentabilnosti, jer mi smo ušli u parcele, platili smo zakupe, uložili smo u sjeme... Ne možemo dozvoliti da imamo dvije tone, ali nećemo ići ni na neki maksimalan prinos, jer smatramo da se to ne isplati", kaže Savić za naš portal i dodaje da je problem što ne postoji garantirana cijena proizvoda.

Ovo nije prvi prosvjed poljoprivrednika u toj zemlji zbog cijene gnojiva. Na ulice su izašli i u studenom prošle godine. 


Tagovi

Prosvjed Ratari Cijene gnojiva Carine Nedeljko Savić Branislav Nedimović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]