Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 14.06.2022. 14:30

Srpski ratari prosvjeduju zbog cijene pšenice, na ulicama gotovo 300 traktora

Bili smo u Ministarstvu poljoprivrede, rekli su nam da nisu nadležni i da se ta 'cijena socijalnog mira' odlučuje u kabinetu predsjednika države, prepričao je za Agroklub predsjednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić.

Foto: Nedeljko Savić
  • 1.613
  • 87
  • 0

Članovi Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca i drugi proizvođači iz Braničevskog okruga u susjednoj Srbiji danas su prijepodne prosvjedovali na ulicama ovog grada. Predsjednik Udruženja Nedeljko Savić za Agroklub rekao je da je propao razgovor s Ministarstvom poljoprivrede kad su prije dvadesetak dana tražili da se utvrdi tržišna cijena pšenice.

"Rekli su nam da idemo u Robne rezerve, direktorica Rezervi se složila s ovim, ali o tome ne odlučuje ona, već je samo to iznijela ispred Vlade. Prošlog petka smo imali razgovore u Ministarstvu, gdje smo shvatili da oni nemaju sluha za naš problem i ne planiraju ništa mijenjati", kaže Savić i dodaje da poljoprivrednici smatraju da je cijena pšenice koju nude otkupljivači neprihvatljivo mala i zato traže tržišnu.

Cijena je neprihvatljiva

A tržišna cijena, prema njegovim istraživanjima, u petak je bila 397 eura za tonu u Mađarskoj, a u Hrvatskoj 380 eura plus PDV.

Transparenti na prosvjedu

"Nama otkupljivači trenutno nude 36 dinara (2,31 kunu) za kilogram", otkriva.  

Prema posljednjem izvješću s Produktne burze u Novom Sadu, cijena pšenice bilježi blagi pad i iznosila je 39,15 dinara (2,51 kuna) za kilogram bez PDV-a. U Hrvatskoj je 2. lipnja, prema kotacijama kupovnih cijena tvrtke Žito, cijena treće klase ove žitarice za isporuku srpanj/kolovoz bila 2,2 kune za kilogram. 

Sastanak s predsjednikom države

Međutim, nezadovoljni poljoprivrednici ukazali su i na problem otkupa i izvoza suncokreta.

"Dozvolit će izvoz visoko oleinskog suncokreta kojeg u Srbiji ima svega dva do tri posto. Pšenicu netko može skladištiti, netko proda odmah, ali suncokret se mora prodati u tom trenutku. Uljari su već imali sastanak u Ministarstvima trgovine i poljoprivrede, gde će državi izaći u susret s cijenom, ali će država ograničiti izvoz, pa će oni zaraditi na stranom tržištu", kaže Savić i dalje pojašnjava da će ratari u takvim okolnostima biti oštećeni.

Na prosvjedu je bilo između 250 i 300 traktora

"Sada tražimo nekoga tko nam može riješiti problem. Bili smo u Ministarstvu, rekli su nam da nisu nadležni za to i da se ta 'cijena socijalnog mira' odlučuje u kabinetu predsjednika države. Pošto je Ministarstvo u tehničkoj Vladi, mi sad tražimo sastanak s Vučićem."

Novi prosvjed Udruženje "Stig" prijavit će već za sljedeći utorak.

"Nećemo prekidati blokadu dok se ne ispune uvjeti", izričit je Savić.


Fotoprilog


Tagovi

Nedeljko Savić Udruženje poljoprivrednika Stig Ministarstvo poljoprivrede Prosvjed Cijena pšenice Cijena suncokreta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...