Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi prosvjed
  • 24.11.2022. 16:30

Srpski poljoprivrednici najavili novi prosvjed - traži se smjena vlasti na svim razinama

Ne može nam riješiti problem onaj koji nam konstantno pravi probleme, a to je vlast koja radi protiv svog naroda, rekao je Aleksandar Babić koji će sudjelovati u najavljenom prosvjedu u Beogradu.

Foto: Nedeljko Savić
  • 201
  • 67
  • 1

Nakon burnih ljetnih prosvjeda, kako se ranije "šuškalo", poljoprivrednici u susjedstvu spremaju nove, ovoga puta odlučni "stvar istjerati do kraja". Zajedno sa Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) svoje zahtjeve iznijet će javno ispred zgrade Vlade u nedjelju, 27. studenog u 14h.

Iako se navodno odustalo od istraživanja litija u Zapadnoj Srbiji, izjave dužnosnika da će u toj zemlji početi s radom tvrtka koje se bavi proizvodnjom baterija za električne automobile, koje nastaju od spomenutog elementa - govore suprotno.

To je razlog ponovnog "ustanka" SEOS-a, a činjenica da se kopanjem rudnika ugrožava poljoprivredna proizvodnja mještana, ali i dovodi u pitanje zdravstvena sigurnost njihovih proizvoda je argument zašto su se članovi viber grupe Udruženje za zaštitu poljoprivrednika pridružili ovoj akciji.

Suradnja SEOS-a i poljoprivrednika zaključena je u Kragujevcu, u Šumadiji - gdje je nekada podignut ustanak. Hoće li to biti tako i ovoga puta?

Dogovor postignut, prosvjedi u Srbiji prekinuti, ali ratari neće sjediti prekriženih ruku

"Nije problem da se krene iz Šumadije, problem je da se krene iz cijele Srbije. Logična je naša suradnja sa SEOS-om, jer nije rudnik na Vračaru, već ondje gdje su sela. Javni poziv je upućen svima. Dosta je bilo podjela među seljacima, vrijeme je da rješavamo probleme koji su ozbiljni. Ja nisam stočar, ali kupujem mlijeko od komšije koji ima krave ili džem od onog koji ima šljive. Svi smo u problemu", rekao je za Agroklub jedan od sudionika prosvjeda Aleksandar Babić iz Desimirovca koji je dodao, aludirajući na ljetne blokade i podjele među proizvođačima, da su ti prosvjedi sjajno počeli, a katastrofalno završili.

"Zahtjev je jedan - smjena vlasti na svim nivoima! Ne može nam riješiti problem onaj koji nam konstantno pravi probleme, a to je vlast koja radi protiv svog naroda. Njih Srbija ne košta ništa, a nama je Srbija sve."

Plan polaska

Kako nam je otkrio Milan Milošević iz Viševca, krenut će poljoprivrednici iz cijele zemlje u nedjelju za Beograd. Pretpostavlja da će tamo stići oko 15h sati, ali je i napomenuo da "neće tamo biti pet minuta, već do ispunjenja zahtjeva".

Iako će zbog lošeg vremena, većina doći autom, bit će i simbolično oko 100 traktora koji će krenuti na ovaj put. Zašto ne više, ili svi, upitali smo. Milošević nam je odgovorio da, u njihovim traktorima koji su stariji od 30 godina, nema grijanja, pa je i to jedan u nizu problema koji simbolično pokazuje cjelokupno stanje u poljoprivredi.

"Doći će ljudi iz Vojvodine, probat ćemo izvući neke ljude iz Mačve i iz Pančeva", dodao je Babić i istaknuo da postoji plan "što ako" ih policija ponovo kao u kolovozu pokuša zaustaviti.

"Nemam namjeru tući se s policijom, koja je iz ovog djela naroda - potekla sa sela. Mi imamo naše planove koje ćemo poštovati, pa ćemo vidjeti", rekao je Babić za naš portal.


Tagovi

Problemi u poljoprivredi SEOS Traktori Blokade Beograd Prosvjed


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]