Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unesko
  • 01.12.2022. 13:30

Srpska šljivovica na listi Uneska - za svečanu, medicinsku i svakodnevnu upotrebu

Podsetimo, aprila prošle godine, ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Foto: Depositphotos/fotokon
  • 241
  • 274
  • 0

Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), čije je sedište u Parizu, uvrstio je danas (1.12.) na zasedanju u Maroku naše nacionalno piće šljivovicu na listu svetske kulturne nematerijalne baštine, prenose Večernje novosti.

Kako se dalje objašnjava na sajtu Uneska, šljivovica je tradicionalno koja obuhvata kompleksna znanja i veštine za pripremu pića u kućnom okruženju kao i njegovu upotrebu u svakodnevnim i ritualnim praksama. Priprema ima više faza koje uključuju porodice i zajednice. Šljive se najčešće gaje na porodičnim gazdinstvima i bere se u jesen. Kuvaju se 20 do 30 dana, a zatim destiluju u ručno rađenim bakarnim posudama da bi se dobila blaga rakija. Drugom destilacijom dobija se jača rakija. Poslednja faza je odležavanje u buretu, najčešće od hrastovine, najmanje godinu dana. U svečanim prilikama i tokom porodičnih slavlja, šljivovica prati zdravice sa željama za zdravlje i blagostanje.

Odležavanje u hrastovim burićima (foto: M. Lazarević)

Takođe je važan deo tradicionalne medicine, gde se dodaju lekovito bilje ili voće za dobijanje lekova protiv prehlade i bolova ili antiseptika. Zimi se konzumira kuvana rakija.

Šljivovica kao nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva?

Podsetimo, aprila prošle godine, ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.


Tagovi

Šljivovica Rakija Priprema Pecara Unesko Lista Kulturna nematerijalna baština


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...