Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz gnojiva
  • 25.01.2022. 12:00

Srbija stopira plaćanje carine na uvoz dušičnih gnojiva i bezvodnog amonijaka

Treba osigurati dobru opskrbu domaćeg tržišta mineralnim gnojivima da bi poljoprivreda mogla primijeniti neophodne agromjere i dalje se razvijati, kažu u susjedstvu.

Foto: PavloBaliukh@Depositphotos
  • 1.341
  • 290
  • 0

U narednom razdoblju od šest mjeseci uvoz dušičnog gnojiva i bezvodnog amonijaka u Srbiju bit će oslobođen plaćanja carine.

"Sve u cilju stabilizacije domaćeg tržišta i osiguranja dovoljne količine tih proizvoda za proljetnu sjetvu", objavila je Privredna komora Srbije (PKS) navodeći da je ovo rezultat uspješno realizirane inicijative Komore i njenih članica iz Udruženja za kemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i financija.

"Odlična je vijest da je usvojena ova inicijativa jer na tržištu trenutno ne postoji dovoljna količina dušičnih gnojiva koja se koriste tijekom sjetve. Ovom mjerom bit će omogućen bescarinski uvoz i olakšana opskrba poljoprivrednika“, rekao je tajnik Udruženja za kemijsku industriju PКS Dragan Stevanović.

Naime, rastom cijene plina došlo je do manje proizvodnje mineralnih gnojiva, kojeg sada nedostaje na svjetskom tržištu. Malo koja sjetva je bila ovako neizvjesna.

"Treba osigurati dobru opskrbu domaćeg tržišta mineralnim gnojivima, da bi poljoprivreda mogla primijeniti neophodne agromjere i dalje se razvijati", dodao je Stevanović.

S druge će strane konkurencija poljoprivredi osigurati najjeftiniju, najkvalitetniju i redovnu opskrbu, naveo je 

Tamošnji proizvođači mineralnih gnojiva - Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST godišnje proizvedu oko 550.000 tona NPК gnojiva i između 30.000 i 50.000 tona UAN-a, što pokriva dio domaćih potreba. Razliku Srbija u prosjeku godišnje uveze, od 450.000 do 500.000 tona dušičnih gnojiva i 200.000 do 250.000 tona NPК, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske.


Tagovi

Uvoz Dušik Gnojiva Dragan Stevanović Privredna komora Srbije


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)