Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona, doznajemo od Igora Vučetića, direktora Ferala.
Nakon sređivanja prostorne situacije na otoku Viru, očekuje se s pravom da će ovaj otok eksplodirati ne samo turizmom, graditeljstvom nego i poduzetničkim projektima. Tako je u gospodarskoj zoni izniknuo novi proizvodni pogon za soljenje i preradu ribe tvrtke Feral d.o.o. Vir.
Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona. Pod punim proizvodnim kapacitetom moguće je zapošljavanje čak 80 djelatnika, a za taj je proizvod na duže vrijeme osigurano tržište. Međutim, Feralov proizvodni pogon smješten je u neuređenom dijelu otoka Vira koji okružuje visoka trava, pa više izgleda kao dio nekakvog prerijskog, a ne mediteranskog pejsaža.
- Proces zrenja traje od 40-60 dana na temperaturi 4-5 stupnjeva Celzijevih, a slično kao i kod proizvodnje pršuta, što je proces dulji, to je proizvod bolji. Riječ je o prilično skupom proizvodu koji se radi ručno, tj. za njega nema nekakve odgovarajuće proizvodne tehnologije. Stoga on pravu cijenu ne može postići na domaćem nego na stranim tržištima, prvenstveno Italije i Španjolske, gdje od nas usoljeni inćun ide na filetiranje. Stoga se moramo pripremiti i za ulazak u EU, ishodujući sve norme i standarde koji potvrđuju visoku kvalitetu te i mi krenuti u filetiranje i proizvodnju gotovog proizvoda za tržište. Najvažnije jest da naš proizvod već sad postaje prvi izvozni virski brand na tržištu Europe, rekao je na kraju našeg obilaska Igor Vučetić
Izvori