Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imperium d.o.o.
  • 24.07.2020. 12:00

Solarnim pumpama do značajnih ušteda, trošak za vodu smanjuje se gotovo na nulu

Može se implementirati na svakom pašnjaku, ako se voda koristi za napajanje stoke ili na nasadima koji se navodnjavaju, a kao izvor vode koriste se bunari, potoci jezera i slično. Sustav je u potpunosti automatiziran te neovisan o gorivu, električnoj mreži i ljudskom radu.

Foto: Imperium d.o.o.
  • 2.299
  • 555
  • 0

Voda može predstavljati značajan trošak poljoprivrednicima, posebice mora li se dostavljati na udaljenije lokacije. No ti prilični rashodi, pojašnjavaju iz tvrtke Imperium d.o.o., mogu se itekako smanjiti.

"Naši solarni pumpni sistemi nakon početne investicije i implementacije sustava smanjuju trošak gotovo na nulu. Mogu se postaviti na svakom pašnjaku, ako se voda koristi za napajanje stoke ili na nasadima koji se navodnjavaju, a kao izvor vode koriste se bunari, potoci jezera i slično. Sustav je u potpunosti automatiziran te neovisan o gorivu, električnoj mreži i ljudskom radu. Pumpa se sama pali već s prvim zrakama Sunca i crpi vodu dok ne napuni spremnik“, pojašnjavaju iz tvrtke.

Ističu i kako senzori prate razinu i omogućuju da se pumpa ugasi kada je spremnik pun. Također, senzor brine da pumpa ne radi na suho, a u slučaju da nestane vode u bunaru sistem se gasi, a kada se razina ponovno digne nastavlja s radom. U slučaju da opadne usred korištenja, sistem automatski nadopunjava spremnik. 

Specijalne niskonaponske solarne pumpe

U takvim sustavima koriste se specijalne niskonaponske solarne pumpe, koje uz to što podržavaju cjelodnevni rad bez bojazni od pregrijavanja imaju i izuzetno dugi životni vijek.

Solarne pumpe najčešće se koriste za:

  • za navodnjavanje "kap na kap"
  • za navodnjavanje plastenika
  • za napajanje životinja (farme, pašnjaci..)
  • pretok vode iz bunara u ribnjake i jezera

Ekonomski isplativo i ekološki prihvatljivo

Brojne su, dodaju, prednosti ovakvog sustava navodnjavanja i napajanja. Prva i najbitnija je da je ekonomski isplativ jer je povrat investicije (ovisno o prijašnjim troškovima navodnjavanja i napajanja) moguć već u prvoj godini.

Solarni pumpni sistemi mogu se postaviti u nasadima i na pašnjacima (Foto: Imperium d.o.o.)

Također, nakon instalacije nema naknadnih troškova goriva te ljudskog angažmana kakvog zahtijevaju konvencionalni sustavi navodnjavanja i napajanja, već je u potpunosti automatiziran odnosno neovisan o ljudskom faktoru. Dakle, izuzetno su niski operativni troškovi.

Prednosti Solarnih pumpi za napajanje i navodnjavanje su ekonomska isplativost, izuzetno niski operativni troškovi, niski troškovi održavanja, jednostavnost i pouzdanost, ali i činjenica da je sustav eco-friendly

"Solarni pumpni sistemi za razliku od konvencionalnih imaju manje mehaničkih dijelova te su samim time šanse za kvar manje. Ujedno se dobiva dugogodišnje jamstvo i tehnička potpora, a svakako su jednostavni i pouzdaniji od klasičnih sustava. To najviše dolazi do izražaja kod udaljenih lokacija gdje nema pristupa naponskoj mreži, s obzirom na to da se solarni sistem može instalirati na bilo kojoj lokaciji bez obzira na vrstu terena“, ističu niske troškove održavanja te jednostavnost i praktičnost. 

Eco-friendly sustav niskih troškova održavanja  

Pozitivna stvar je i ta da kako solarni sustavi navodnjavanja za rad koriste sunčevu energiju, nema buke ni ispušnih plinova kao kod klasičnih dizelskih pumpi i agregata. Znači, sve je eco-friendly.

"Naša tvrtka se prilagođava svakom korisniku te se svaki sistem projektira zasebno ovisno o zahtjevu, dubine iz koje se voda crpi, potrebnom dnevnom kapacitetu, lokaciji. Solarni sustavi navodnjavanja i napajanja pružaju potpunu neovisnost za razliku od tradicionalnih metoda, a osigurava se i dugogodišnja garancija te podrška“, poručuju iz Imperium d.o.o.-a.

Za dodatne informacije možete ih kontaktirati na mail imperium.ck@gmail.com ili broj telefona 099/406-5233


Tagovi

Imperium d.o.o. Solarni pumpni sistem Navodnjavanje Troškovi Automatizacija Spremnik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Imperium

Prekopa 71 b, 44400 Prekopa (Glina), Hrvatska
e-mail: alen.novin@gmail.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]