Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna klaonica
  • 08.12.2022. 15:00

Šokantni uvjeti za životinje i hranu u mađarskoj ilegalnoj klaonici

U dvorištu su pronađi brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomiješan s ostacima i crijevima

Foto: Nébih
  • 351
  • 29
  • 0

Mađarski inspektori Nacionalnog ureda za sigurnost prehrambenog lanca Nébih obavili su raciju tijekom studenog kod ilegalnog proizvođača hrane u županiji Pešta u suradnji s policijom. Tijekom obavljanja dužnosti suočili su se s prizorima koji su, navode, i profesionalcima bili mučni.

Šokantni uvjeti

Životinje su držane na lokaciji koja nije registrirana, a obavljane su brojne nezakonite radnje. Nije ispoštivan ni minimum zahtjeva za zdravlje životinja i prevenciju epidemija, a higijensko - sanitarni uvjeti su bili katastrofalni, pišu na svojim stranicama. 

Osim što su životinje držane u katastrofalnom okruženju, obavljano je bespravno klanje, prerada i dimljenje u uvjetima koji su, ističu, šokantni. Uviđaj je obavljen na imanju koje se nalazi u zoni visokog rizika zaraze afričkom svinjskom kugom. Utvrđene su brojne povrede zakona u vezi sa životinjama koje se ondje drže (goveda, svinje, ovce, perad).

Držane su u groznim uvjetima

Nije bila dostupna ni potrebna dokumentacija ni zdravstveni podaci za domaće životinje koje su se ilegalno držale, a svinje i ovce su bile neoznačene. U dvorištu su pronađi brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomiješan s ostacima i crijevima.

Nepoznato zdravstveno stanje životinja samo po sebi predstavlja ozbiljan epidemiološki i sigurnosni rizik. Klanje, proizvodnja mesnih prerađevina, dimljenje i ostalo odvijali su se u zastrašujuće nezdravom okolišu. 

Bez dozvole, dokumentacije, sljedivosti... 

Vlasnik nije imao potrebnu službenu dozvolu ili registraciju za proizvodnju hrane. Nije vodio nijednu propisanu dokumentaciju, pa nije bila ispunjena sljedivost, jedan od osnovnih zahtjeva sigurnosti hrane.

Trula, smrdljiva svinjetina

U dvorištu su pronađeni stroj za čupanje perja, kotao, stalak s kukama za meso, te pušnica od cigle. U ostalim dijelovima imanja pronađeni su zahrđa, prljav stroj za punjenje kobasica i veliki stroj za mljevenje mesa. U plastičnom kontejneru za smeće od 120 litara pronađena je trula, smrdljiva svinjetina. Dio zgrade koji se koristio za proizvodnju hrane bio je nečist, prljav i neuredan. Nisu bili osigurani ni osnovni higijenski uvjeti za, primjerice, pranje ruku.

Veterinarska inspekcija otkrila ilegalnu klaonicu

Nébih je pokrenuo službeni postupak protiv dotične osobe, a zbog ozbiljnog i višestrukog kršenja zdravlja životinja i sigurnosti lanca prehrane naređeno je ograničenje prometa svake pojedine stoke. Odmah su s tržišta povučene pronađene namirnice. Zabranjeno je njihovo stavljanje u promet i korištenje te su stavljene pod službenu blokadu. U tijeku su postupak i određivanje novčane kazne.

Podsjetimo, nedavno je i u Hrvatskoj otkrivena ilegalna klaonica. 

Oprez, video sadrži uznemirujuć sadržaj


Fotoprilog


Tagovi

Mađarska Ilegalna klaonica Ilegalna proizvodnja hrane Sigurnost hrane Nebih Meso u Mađarskoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]