Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg
  • 05.01.2016. 09:55

Snježni pokrivač čini uslugu usjevima

Snijeg je vrlo koristan u kopnenim područjima, dobar je toplinski izolator - štiti bilje od prejakog ohlađivanja.

  • 1.716
  • 393
  • 0

Snijeg koji uza svu svoju idiličnost može zadati puno glavobolja poljoprivrednim proizvođačima, s druge strane može biti vrlo pogodan za određene kulture. Snijeg je oblik oborine u čvrstom stanju. Nastaje sublimacijom vodene pare te poprima oblik šesterokutnih kristala. Oblici kristala su vrlo različiti pa se mogu opaziti heksagonalne pločice, trokuti, prizme ili razgranati kristali.

U meteorologiji se snježnim danom smatra onaj dan kada je barem polovica vidljivog tla pokrivena snježnim pokrovom. Taj pokrov je jako loš vodič topline jer između pojedinih pahulja ima praznog prostora u kojem se nalazi zrak. Prema tome, snježni pokrov štiti tlo od prejakog hlađenja, a zimske usjeve od smrzavanja.

Snijeg sprečava zamrzavanje biljaka

U našim kontinentalnim klimatskim uvjetima je za očekivati da u toku zime pada snijeg i da su niske temperature. Suh, rastresit i porozan snježni pokrivač s mnogo zraka veoma slabo provodi toplinu pa sprječava zamrzavanje i jako hlađenje zemljišta, štiteći ozime usjeve svih ratarskih kultura, ali i ostalo bilje od zimske hladnoće. Sloj snijega deblji od 40 cm tako je dobar izolator da temperatura tla na dubini od 3 do 5 cm gotovo nikad nije niža od -6 do -10 C. Osim toga, sa površine bijelog snježnog pokrivača odbija se tri puta više sunčevih zraka nego sa površine zemlje pa se snijeg zagrijava sporije. To je posebno povoljno u proljeće jer se sprječava naglo zagrijavanje zemljišta i prerano kretanje vegetacije.

Jedna od najraširenijih pučkih izreka posvećenih siječanjskom vremenu: Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu.

Povećavaju se zalihe vode u zemlji

Snijeg je važan i zbog nakupljanja zimskih padalina koje u proljeće nakon otapanja povećavaju zalihe vode u zemlji. S druge strane, previsok snijeg može prouzrokovati i nevolje u vrtu jer kao što je dobar zaštitnik biljkama, isto tako je povoljan i kao zaštita za opstanak mnogih štetočina. Pod dugotrajnim debelim zbijenim snježnim pokrivačem prekrivenim ledenom korom nema dovoljno kisika, biljke troše rezerve hrane jer se pojačava disanje, iscrpljuje se i stradava od različitih gljivičnih bolesti. Također, težak snježni pokrivač opterećuje i lomi grane drveća. Otopi li se debeo snježni pokrivač naglo, zemlja ne može odmah upiti svu vodu, ona se predugo zadrži na površini i oštećuje ukrasno bilje.

Omotati stabljike jutom

Pod obilnim snježnim pokrivačem tlo je toplije, a njegovim otapanjem tlo se postepeno natapa zimskom vlagom koja će itekako dobro doći biljkama u toku vegetacije. U voćnjacima kojima prijeti opasnost od gladne divljači (zečevi, srne) treba, ako to nije učinjeno ranije, omotati mlade stabljike i grane jutom, natron-papirom, specijalnim plastičnim ili metalnim štitnicima za sadnice da je kora nedostupna divljači. U boljem su položaju oni koji imaju ogradu oko vrta, premda po visokom snijegu divljač može preskočiti niže ograde. Veoma je preporučljivo po voćnjaku pobosti nešto grana voćaka, koje se ionako zimskim orezivanjem odrežu, da divljači priredimo lakše dostupan obrok.

Zaštititi voćke tijekom zime

Na veoma niskim temperaturama kod voćaka dolazi do naprezanja i pucanja kore. To je jedan od bitnih razloga da voćke treba premazivati vapnenim mlijekom da su im stabla bijela i da odbijaju sunčane zrake da vegetacija ne krene prerano. To je ujedno donekle dezinfekcija, a i voćke izgledaju ljepše i urednije. Raspucala koru skida se metalnim četkama jer se tako uništavaju prizemni stadiji bolesti, a pogotovo štetočina. Podrazumijeva se da se ispod voćki postavi folija i sa nje pokupi sve što je nastrugano i odstrani se iz voćnjaka.

Ne zaboravimo na ptice. Namjestimo im hranilice sa kaloričnom zimskom hranom i kućice da se sklone od opasnosti. Podrazumijeva se da kada temperature budu iznad nula stepeni Celzijusa, treba odrezati sve polomljene grane, a rane prekriti kalemarskim voskom.

Pomozimo biljkama i životinjama da prebrode teške zimske dane. One će to pamtiti i vratiti nam obilnim rodom i estetskim ugođajem već ovog proljeća, ljeta i jeseni. I to je dokaz da smo neraskidivo vezani - biljke, životinje i ljudi i da smo samo zajedno priroda.


Tagovi

Snijeg Padaline Zaštita Priroda Ozimi usjevi Izolator Zamrzavanje Proljeće Voćnjaci Ptice Zaštita voćaka


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije