Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 22.02.2016. 14:25

Snaga Života: 400 članova i 21 tisuća hektara!

Život iz Bocanjevaca izašao još jači. Biti i dalje značajan partner, ali i opomena Vladi te se još jače boriti za poboljšanje stanja u poljoprivredi i status obiteljskih gospodarstava - cilj je Udruge Život.

  • 2.668
  • 363
  • 0

Danas je više od 21 tisuća hektara u rukama članova Udruge OPGH Život. To je snaga koja se može mjeriti s Agrokorom. To je 400 snažnih članova i njihovih obitelji. Kao što bez njih nisu mogli u novoj Vladi, ubuduće će morati još više računati na Udrugu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske.

Još jedan podatak govori što oni znače, a to je da godišnje plaćaju čak 19 milijuna kuna zakupa za poljoprivredno zemljište. Iako su možda mogli i bolje egzistirati u novom Ministarstvu poljoprivrede, na godišnjoj skupštini održanoj u Bocanjevcima kod Valpova dali su do znanja da postaju još jači čimbenik u političkom životu Hrvatske.

"Još jednom podsjećamo da je program Udruge Život široko prihvaćen i od pozicije i opozicije, da su definirane aktivnosti, i što je najvažnije, vremenski okviri provedbe, da smo iskoristili politički moment i da smo MOST-u ponudili program koji je u pregovorima zastupao. Naravno da će provedba programa ovisiti i o angažmanu naše Udruge, ali i političkoj volji koju valja provocirati konkretnim činjenicama, a sada ih imamo!" navodi Miroslav Kovač.

U malom selu kod Valpova održana godišnja skupština Udruge Život!

Prosjek veličine OPG-a u Životu je 57 hektara

Na toj skupštini u novom mandatu su ponovno izabrani Antun Laslo za predsjednika te Miroslav Kovač za tajnika. U ovoj udruzi čiji je prosjek po OPG-u 57 hektara, što je jače od austrijskih i bavarskih prosjeka, ne kriju još veće ambicije koje su podržali Branko Salaj, Đuro Njavro te eurozastupnica Ruža Tomašić koji su svojim prisustvom u Bocanjevcima dali snažnu podršku i skrenuli pažnju aktualnoj vlasti da se na Život treba ozbiljno računati.

Ruža Tomašić i Antun Laslo

Nije bila prisutna Ružica Vukovac kojoj su Život-ovci bili snažna podrška i partner u njenim političkim aktivnostima. No, poslala je pismo podrške Skupštini Života. Vrlo dojmljivim govorom Antun Laslo se obratio članovima. U njemu je jasno svima dao do znanja da je cilj i poljoprivrednicima i članovima upravo zemljište, a to je problem koji je nastao još 1945. i niti jedna vlast ga nije riješila do sada. Kako će biti nadalje, ovisit će i o narednim aktivnostima MOST-a s kojima nas je upoznao tajnik Kovač. Istaknuo je Laslo i problem potpora koje još uvijek nisu sve isplaćene za 2012. godinu., ali i to što jednostavno OPG-i uopće nisu ozakonjeni i time gube na ravnopravnosti u svim aktivnostima s ostalim poljoprivrednim subjektima.

Uvozimo i jedemo tuđe, a naše propada

I Ruža Tomašić, koja je inače seosko dijete, iz Velike Kopanice, ne dvoji da se treba uključiti i pomoći Životu u njihovoj borbi u kojoj, kako je rekla mora pobijediti jer sramota je što pored naše poljoprivrede i resursa uvozimo i jedemo proizvode upitne kvalitete. U svom govoru se osvrnula i na veliki broj uhljeba koji ne znaju što je selo i poljoprivreda, a koji vode institucije o kojima poljoprivrednici ovise.

Duga gospodarska kriza i veliki vanjski i proračunski deficit sile Hrvatsku da hitno stabilizira ekonomiju ako želi sama odlučivati o svojoj budućnosti. Prvi korak u tom pravcu jest da stvori preduvjete da se zemlja može sama prehraniti - goleme svote troše se iz godine u godinu na neto uvoz hrane i time koče rast cijelog gospodarstva umjesto da kupujemo tehnologije potrebne za moderniziranje privrede i povećanje njene međunarodne konkurentnosti.

Osim toga nas i sve veći sigurnosni ugrozi upućuju na potrebu prehrambene samodostatnosti. Problem poljoprivrede je da nakon promjene društvenog sustava nije slijedila europski uzor. Umjesto da odlučno krene u regeneriranje hrvatskog sela na bazi obiteljskih gospodarstava i tako otvori prostor seljačkoj radinosti i poslovnosti, nastavilo se s podrškom industrijske proizvodnje u velikim pogonima. To je dovelo do bijega sa sela, osiromašenja sirovinske baze prehrambene industrije i tendencije gubitka kvalitete i kvantitete a bez toga nema konkurentnosti. Cilj nove poljoprivredne politike je do kraja mandata postići prehrambenu samodostatnost preporodom hrvatskog sela u kome su OPG-i nositelji proizvodnje hrane i ostalih ciljeva upravljanja ruralnim prostorom: razvitka okoliša i organskog zdravlja, izgradnje infrastruktura i osiguranja prostora, istaknuli su u Životu.


Fotoprilog


Tagovi

Kovač Tomašić Njavro Laslo Salaj Život Vukovac MOST


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]