Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 06.08.2020. 18:00

Smrt od toplinskog udara: radnika s plantaže lubenica ostavili pred vratima ambulante

Eleazar Benjamín Blandón Herrera u subotu je preminuo od toplinskog udara. Radio je na plantaži lubenica bez vode i na visokim temperaturama, a umjesto pomoći, samo je ostavljen ispred vrata zdravstvene ustanove.

Foto: Depositphotos/vverve (ilustracija)
  • 2.452
  • 280
  • 1

Eleazar Benjamín Blandón Herrera u subotu je preminuo od toplinskog udara nakon što je ostavljen ispred zdravstvenog centra u Lorci. S plantaže lubenica dovezli su ga u kombiju, ostavili pred vratima ustanove i potom otišli, piše elpais.

Na plantaži na kojoj je radio ovaj 42- godišnjak toga je dana temperatura bila 44°C, na nogama je bio od 5 sati ujutro, a nije dobio čak ni vode.

Odgovorni mu nisu htjeli pomoći?

Njegova obitelj je šokirana jer mu odgovorni nisu pomogli niti su pozvali hitnu pomoć na vrijeme već su ga prekasno odvezli do ambulante i ostavili da tamo leži. Sestra mu Ana u očaju se prisjeća frustracije čovjeka koji si nije mogao priuštiti prestati raditi čak ni u najgorim uvjetima.

"Jednog dana nazvao me plačući: Ovdje se čovjek ponižava", požalio se te rekao kako ga zovu magarcem, viču na njega i stalno mu govore da je spor.

Radnici migranti rade za minimalac i žive u nehumanim uvjetima

Blandón je stigao u Španjolsku u listopadu prošle godine, ostavljajući trudnu suprugu i četvero djece u Nikaragvi. Ana kaže kako je u vrijeme kada je njenom bratu pozlilo nestao kombi s kojim su ih prevezli na plantažu, a nitko u međuvremenu nije nazvao hitnu pomoć.

"Kada je kombi stigao, netko je rekao da je potrebno pričekati da svi završe s radom. Odvezli su prvo radnike i na kraju njega ostavili ispred vrata zdravstvene ustanove, a tada je već bilo kasno", tvrdi ona.

Nehumani uvjeti rada na Murcijskim poljima

Jedan od sunarodnjaka, koji ne želi da se sazna njegovo ime zbog straha da će izgubiti posao, prepričava uvjete u kojima rade na Murcijskim poljima. "Tjeraju nas da beremo lubenice od sedam ujutro do šest popodne, a zarada je 30 eura, ovisno o kamionima koje napunimoKada smo brali dinje imali smo pola sata za jelo u deset ujutro i još jedan sat odmora od dva do tri popodne, ali to vrijeme nisu plaćali. Zarađivali smo oko 5 eura na sat, no za prijevoz kombijem do polja oduzeli bi 6 eura. Prijevoz uvijek naplaćuju", uvjerava on.

Kako su berači grožđa postali žrtve modernog ropstva?

Blandón je tražio bolji život u Španjolskoj za svoju obitelj. Zatražio je azil, ali nije ga dobio pa nije mogao biti legalno zaposlen. Ostao mu je samo izbor sezonskog rada ili povratak kući pa se preselio u Murciju gdje su mu rekli da može zaraditi nešto novca.

Istraga još uvijek traje

Civilna garda pritvorila je isti dan tijekom večeri 50-godišnjeg Ekvadorca, optuženog za zločin protiv prava radnika, preko čije agencije za privremeno zapošljavanje je preminuli dobio posao. "Taj je čovjek samo još jedna karika u lancu. Treba potražiti krivce jer je ovu smrt bilo moguće izbjeći", kaže Glenda García, suradnica Nikaragvanskog udruženja radnika. "Istraga je još uvijek otvorena", rekao je glasnogovornik Civilne garde.

O pritvorenom vlasniku agencije, radnici nemaju lijepe riječi, no mnogi se i dalje boje javno govoriti. "Uvijek nam je davao najteže poslove. Nema hlada, nalazite se na polju. Nikada nisam razumio zašto smo tretirani kako smo tretirani", kaže jedan radnik koji je radio za njega.

Shrvane sestre sada pokušavaju vratiti Blandonovo tijelo i sahraniti ga u svom gradu, ali nemaju 5.000 eura za prijevoz. 


Tagovi

Eleazar Benjamín Blandón Herrera Španjolska Berba lubenica Smrt radnika Radnici migranti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P