Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda smrdljivih martina
  • 12.10.2018. 16:30

Smrdljivi martini okupirali Hrvatsku - kako ih se riješiti?

Biljni pripravci, led svjetiljka, sapunasta voda... samo su neki od načina kojima možete suzbiti pojavu dosadnih smrdljivih martina.

Foto: Pixabay/Brett_Hondow
  • 36.271
  • 279
  • 0

Najezda smrdljivih martina prisutna je u cijeloj regiji. Svi smo primijetili kako ih je ove godine više nego inače. Zbog vrlo tople jeseni i natprosječnih temperatura u listopadu, smrdljivi martini se nisu zavukli nego su još uvijek prisutni u dvorištima, na balkonima, a najviše problema prave kada se zavuku u kuću. Ondje traže toplije i skriveno mjesto za prezimljavanje.

Svi znamo kako se radi o bubama koje ne mogu nikako naštetiti čovjeku, a čak postoji i ona narodska kako donose novce u kuću te da ih zbog toga ne treba ubijati. 

"Krive" su klimatske promjene

Stručnjaci za njihovu najezdu "krive" klimatske promjene koje su uzrokovale migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju. No, dok ne zahladi, postoje načini kako ih barem djelomično riješiti. 

Osim što ćete postaviti komarnike, popravite i svaku pukotinu na prozoru ili vratima. Pri unošenju rublja u kuću dobro otresite svaki komad jer će vam se inače uvući u ormare, a posebno nezgodno će biti ako idete opeglati robu pa skupa s, primjerice bijelom košuljom, opeglate i smrdljivog martina. 

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Okvire prozora i vrata obrišite vlažnim, mirisnim maramicama jer smrdljivi martini navodno ne vole nikakve intenzivne mirise

Osim na papir, ove bube možete pokupiti i pomoću plastične boce. Kasnije ju ili pustite van, bacite u wc školjku ili bocu stavite u zamrzivač pa nećete biti izloženi mogućem smradu. 

Možete napraviti i zamku koju ćete ostaviti tijekom noći. Potrebna vam je plastična boca i LED svjetiljka. Bocu prerežite iznad naljepnice i u nju ubacite malo LED svjetlo. Gornji dio (lijevak) okrenite prema dolje i stavite u bocu. Sve zalijepite ljepljivom trakom. Ostavite preko noći. Smrdljive martine će privući svjetlo i toplina, upast će u bocu i neće moći nazad, tvrde na Tips Bulletin. Ujutro ćete već vidjeti što s njima.

Biljni pripravci koji ih odbijaju

Postoje i biljni pripravci kao što je lukovina, čili paprika ili gorušica. 

Riješite se smrdljivih martina biljnim pripravcima

No, pokušajte i s češnjakom ako volite njegov miris, naravno. Pa ako i ne volite, sjetite se da ova namirnica ima antibakterijska i antivirusna svojstva pa možda spriječite ulazak i virusa i bakterija u svoju kuću. Potrebno vam je 4 čajne žličice usitnjenog češnjaka (naribanog na sitni ribež), 2 šalice vode i boca za raspršivanje. Ovom tekućinom naprskajte mjesta gdje inače ulaze martini. Ili narežite nekoliko komada češnjaka i ostavite na tim punktovima. 

U slučaju da ne možete zamisliti miris češnjaka u kući, pokušajte s eteričnim uljem od mente. Treba vam 10 kapi ulja metvice, 2 šalice vode i boca za raspršivanje. Ovom tekućinom našpricajte mjesta gdje ulaze martini. 

Neem ulje koje je prirodan insekticid neće ih odmah uništiti, ali će spriječiti njihovo razmnožavanje. Potrebno vam je 1-2 žličice neem ulja, oko litra vode i boca za raspršivanje. Pošpricajte martine i mjesta na kojima se kreću. To će ih spriječiti da polože jaja i razmnožavaju se. 

Usisavanje, dehidriranje i lakiranje

U slučaju da ih želite usisati, budite svjesni toga da će isti tren otpustiti svoj smrad pa će vam i kuća i usisavač smrdjeti danima. Djelomično rješenje su papirnate vrećice za usisavač koje ćete odmah nakon usisavanja baciti. Osim martina, možete usisati i nekoliko cvjetova lavande ili kakvog sličnog mirisnog bilja koje će neutralizirati smrad martina. 

Pripravak od sapunaste vode dehidrirat će smrdljive martine, a nije opasan za vaše zdravlje. Potrebno vam je 3/4 šalice deterdženta za pranje suđa, litra tople vode i boca za raspršivanje. Dobro promiješajte i kada naiđete na martina, pošpricajte ga. Brzo će dehidrirati pa ćete ga lako ukloniti. 

Sličan učinak ima i lak za kosu. Pošpricajte smrdljivog martina lakom za kosu što će ga slijepiti pa se neće moći kretati. Nakon toga ćete ga se lako riješiti.  

I ne zaboravite, smrdljivi martini samo traže mjesto za prezimiti, ne mogu vam ništa loše napraviti i nestat će čim temperature padnu! 


Tagovi

Smrdljivi martin Zamka Pripravci Suzbijanje Najezda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić