Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 24.01.2020. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Slaba ponuda pšenice, kukuruza i soje na robnom tržištu

Prodavci robe su bili na znatno višim cenama od kupaca, što ukazuje na pomeranje cena berzanskih roba ka naviše.

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 1.023
  • 49
  • 0

Slaba ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje nije dovela do promene cena. Prodavci robe su bili na znatno višim cenama od kupaca, što ukazuje na pomeranje cena berzanskih roba ka naviše.

Na stranim tržištima, dobra međunarodna tražnja pšenice, sa jedne strane i slabija ponuda iz Rusije, uz logističke probleme u Francuskoj usled štrajkova, sa druge strane, doveli su do rasta cene pšenice. Nepoverenje trgovaca u stvarne efekte trgovinskog sporazuma kojim se Kina obavezala da će kupovati američke poljoprivredne proizvode, uz dolazak novog roda soje u Brazilu, koji se procenjuje da će biti rekordan, uticali su na pad cene soje.

Veća tražnja za stočnom pšenicom

Tražnja za kukuruzom sa klauzulom "fco-luka" po ceni od 16,50 na početku nedelje do 16,80 din/kg bez PDV-a krajem nedelje sa isporukom februar - mart, nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora. Prodavci žutog zrna su bili na cenama od 17 din/kg fco-luka. 

Ponuda pšenice iznad 20 din/kg bez PDV-a i tražnja po nešto nižim cenama nisu doveli do realizacije posla. Ovakvo stanje na tržištu pšenice implicira na rast cena. Mora se istaći da je protekle nedelje bila izrazito veća tražnja za stočnom pšenicom, međutim ponuda nije bilo.

Nedostatak ponude soje od početka godine, odnosno suzdržanost prodavaca na tržištu soje ukazuje na rast cena ove uljarice. Potražnja za sojom je bila iznad 39,00 din/kg bez PDV-a, dok prodavaca nije bilo na tim cenama.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 23.01.2020. godine bio na nivou od 205,16, što predstavlja stagnaciju cena.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

ROBA

Ponuđena količina (t)

Cena ponude din/kg sa PDV-om

Kukuruz, rod 2019.

500

18,20

Kukuruz, rod 2019. fco-luka

300

17,60

Kukuruz, rod 2019. fco-luka, isporuka januar-februar

1.000

17,93-17,99

Kukuruz, rod 2019. fco-luka, isporuka mart

1.000

18,70

Sojina sačma 44%

100

52,20

Skuplja pšenica u Čikagu i Parizu 

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,69%, a kukuruz je poskupeo 4,84%. Dobra međunarodna tražnja za pšenicom uticala je na kretanje cene te robe. Kupce je privlačila značajna razlika u ceni između kukuruza i ostalih žitarica, naročito pšenice, što je uticalo na kretanje cene kukuruza. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 1,58%, a sojina sačma je pojeftinila 0,57%. I dalje nepoverenje u konkretne rezultate trgovinskog sporazuma između Kine i SAD, uticalo je na kretanje cene soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,68%, a kukuruz je poskupeo 0,73%. Na kretanje cene pšenice su uticali logistički problemi u Francuskoj, zbog štrajkova.


Tagovi

Produktna berza Januar Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/