Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online konferencija
  • 24.03.2022. 13:00

Sjetva 2022., kakvo će biti stanje žitarica i uljarica u regiji?

Koliko će koštati sjetva u okolnostima rata u Ukrajini, što će se sijati u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, na čemu štedjeti, kako krizu pretvoriti u priliku – doznat ćemo na online konferenciji.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.839
  • 130
  • 0

Proljetna sjetva je pred vratima, jedna od najneizvjesnijih do sada. Svakodnevno svjedočimo rastu cijena repromaterijala, goriva i gnojiva.

Zbog rata u Ukrajini, vrtoglavo rastu i cijene energenata, što je ozbiljna opasnost za buduća kretanja vrijednosti tržišta hrane.

Ako pogledamo prirodni plin, čija je cijena na burzama povećana za deset puta, a znamo da plin iznosi tri četvrtine troška u proizvodnji mineralnih gnojiva, jasno je da smo u problemu, jer bez njihove uporabe, na sadašnjoj agrotehnološkoj razini, nemoguće je očuvati globalnu razinu prinosa. 

Jesmo li na pomolu svjetske prehrambene krize pitaju se mnogi. Mađarska i Srbija zabranile su izvoz žitarica i uljarica, brojne zemlje o tome razmišljaju, istovremeno planirajući proljetnu sjetvu. Dovodi se u pitanje i provedba nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Što ćemo sijati u regiji, u okolnostima ratnih zbivanja, na čemu ratari mogu uštedjeti te kako krizu pretvoriti u priliku saznat ćemo, između ostalog, na online konferenciji "Sjetva 2022., – kakvo će biti stanje žitarica i uljarica u regiji?" koja će se održati 30. ožujka od 13 sati na Zoom platformi.

Razgovarat ćemo sa stručnjacima iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Naši panelisti bit će: Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Kristijan Puškarić, predsjednik udruženja Hrvatsko sjeme, Žarko Galetin, agro ekonomski stručnjak (Srbija), Suad Selimović, Privredna komora Tuzlanskog kantona (BiH), te Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Link za prijavu na konferenciju pronađite ovdje.

Samo prijavljeni korisnici moći će putem chata postavljati pitanja direktno panelistima.

Cijela konferencija bit će izravno emitirana na Facebook profilu Agrokluba.


Tagovi

Sjetva 2022. Ivica Kisić Žarko Galetin Mato Brlošić Suad Selimović Kristijan Puškarić


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]