Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje ambrozije
  • 29.06.2022. 07:30

Sjeme ambrozije vitalno je 40 godina - kako ju suzbiti?

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo provoditi mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere

Foto: Maja Celing Celić
  • 810
  • 55
  • 0

Najviše prozivana alergena biljka je ambrozija Ambrosia artemisiifolia ili poznata pod mnogo drugih naziva: fazanka, partizanka, limundžik, Krausova trava, prijedorčanka, strankinja, pšenična trava. Jednogodišnja je zeljasta biljka koja može narasti do 1,5 m u visinu.

Suzbijanje ove biljne vrste je složen proces, jer se javlja na širokom području. Vrlo je invazivna, a njeno sjeme ostaje vitalno u zemlji sljedećih 40 godina. Raste u ratarskim i povrtlarskim kulturama, na strništima, u vrtovima, cvjetnjacima, pored puteva i riječnih vodotoka, kanala, željezničkih pruga.

Agresivna pelud

Izuzetno je alergena biljka koja uzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama koje ne podnose njen pelud. Alergija se očituje u pojavi kihanja, curenja iz nosa, svrbeži sluzokože, suzenja i otečenih očiju. Dužina polinacije se kreće od 74 do 94 dana i za to vrijeme stvori puno peludi. Dokazano je da njegova koncentracija raste s povećanjem temperature, dok rast količine vlage izaziva smanjenje. Koncentracija je najveća ujutro, a najmanja navečer i poslije kiše.

Svaka pojedinačna biljka može stvoriti oko 100 milijuna peludnih zrnaca koja imaju izgled poput lopte sa šiljcima, a na jednoj se formira 170.000 cvjetova. Osim toga, lako se raznose vjetrom i mogu biti prenijeta i do 300 km udaljenosti od mjesta nastanka. Najveća koncentracija je na 100 m u blizini biljaka. Zrna su pronađena čak na visini od 3 km.

Suzbijanje ambrozije

Suzbijanje ovog korova je otežano, jer raste skoro svuda i niče u dugom periodu. Možemo provoditi mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere.

Ambrozija - korov, alergen i lijek

Pojedinačne, mlade biljke možemo čupati uz obavezno nošenje rukavica. Okopavanje, međuredna kultivacija, malčiranje, košnja, prašenje strnjišta su samo neke od mehaničkih i agrotehničkih mjera koje se provode.

Može narasti do 1,5 metar (Depositphoto/elenathewise)

Kemijsko suzbijanje se primjenjuje upotrebom registriranih herbicida za širokolisne korove ili "totalima". Obično se provodi na neobradivim površinama uz puteve i željezničke pruge.

U mnogim zemljama je propisano obavezno uklanjanje ambrozije, a nesavjesnim vlasnicima zemlje na kojoj raste izriču se kazne zbog neuklanjanja.

Najbolje je ukloniti ju prije cvjetanja kako bi se smanjilo stvaranje peludi i sjemena koje će osigurati novi rast u sljedećim godinama. 

Ublažavanje alergije

Najbolji način je da izbjegavate kontakt s ambrozijom ako imate alergijsku reakciju. To je teže postići. Vrijeme provoditi u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama. Potrebno je jačati imunitet konzumacijom namirnica bogatih vitaminima B i C i flavonoidima. Pomoći će održavanje higijene lica i nosnica, inhalacije kamilicom i hajdučkom travom, kao i čajevi od matičnjaka, koprive, kamilice i drugog ljekovitog bilja.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na pelud?

Sve navedeno ima učinka kada se radi o blažim alergijskim reakcijama, a za jače simptome neophodna je upotreba lijekova koje vam prepiše liječnik.


Tagovi

Ambrozija Suzbijanje Korov Alergija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]