Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.12.2021. 18:00

Širi se gljivica koja prijeti usjevima uljane repice i povrća?

Novi varijeteti gljivice izazivaju sušenje biljaka te se šire Europom. Posebno su opasne za kupus i uljanu repicu.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 228
  • 59
  • 0

Nova vrsta gljivice Plenodomus biglobosus koja uzrokuje sušenje u biljkama, mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju usjevima povrća i uljane repice. U Europi su prvi put otkrivene dvije nove varijante na području Velike Britanije.

Naime, prošlog je proljeća na biljkama wasabija otkrivena varijanta Plenodomus biglobosus "canadensis" i zabrinjavajuće je što je prvi put bolest pronađena na povrću. Druga, P. biglobosus "brassicae", otkrivena je na usjevu uljane repice.

Patolog dr. Kevin King istaknuo je za Rothmansted research da su analizama DNK uzetih iz zaraženih biljaka potvrdili prisustvo ovih patogena.

"Istraživanja u staklenicima su pokazala da obje varijante mogu uzrokovati bolest kod wasabija, uljane repice i kupusa. Do danas je pronađena u vrstama brassica u Australiji, Kanadi, Kini, Meksiku i Sjedinjenim Državama. Po prvi put, opasan soj je identificiran u dvije različite regije UK-a."

Znanstvenici su otkrili da su obje varijante brassicae i canadensis bile prve koje su napale biljke wasabija, iako se prije smatralo da su one u Kanadi, Novom Zelandu i Tajvanu bile zahvaćene drugim vrstama gljivice.

Dokazano je da se posljednjih godina ova gljivica širi repicom u Britaniji i izaziva sve veće probleme.

Znanstvenicima je potrebno više istraživanja i praćenja varijeteta ove gljivice kako bi razumjeli širenje i djelovanje prisutnih na kultiviranim usjevima, ali i divljoj populaciji biljaka.

U Mađarskoj je provedena studija koja je imala za cilj utvrditi prisustvo P. biglobosus, jer ono ranije nije utvrđeno. U studiji objavljenoj na Researchgate u repici je ranije bila prisutna P. lingam. Ova studija je tako prva otkrila prisutnost nove vrste budući da ih je teško razlikovati upotrebom konvencionalnih morfoloških kriterija, jer je za sada jedina pouzdana molekularna metoda za njihovu identifikaciju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Gljivica Plenodomus Sušenje Uljana repica Plenodomus biglobosus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije