Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 26.06.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Silva Wendling: Broj OPG-ova raste i popis poljoprivrede dat će važne podatke

Odgovori na pojedina pitanja dat će nam važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo, kaže pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling.

Foto: Depositphotos/zoteva87
  • 1.769
  • 167
  • 0

Na jesen ove godine dobit ćemo točne podatke o stanju OPG-ova na području cijele Hrvatske. U sklopu Popisa poljoprivrede 2020, u obilazak obiteljskih gospodarstava od 14. rujna do 14. listopada, kreće čak 1.697 osoba, od čega 120 na području Osječko-baranjske županije.  

"Popisom ćemo dobiti preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i omogućit će nam bolje sagledavanje stanja, kao i pronalaženje rješenja za probleme u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje na državnoj i regionalnoj, odnosno lokalnoj razini, kao i za bolje planiranje potpora za njen razvoj", kaže nam pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling

Inače, pojašnjava, podatke o broju OPG-a u Osječko-baranjskoj županiji prate na godišnjoj razini na temelju onih koje objavljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

30% ukupne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj proizvedeno je na području OBŽ

"U 2019. godini na području Županije imamo rast poljoprivrednih gospodarstava u svim kategorijama u odnosu na 2018. godinu, a taj trend postoji i na razini cijele Republike Hrvatske. U 2018. godini na području OBŽ u Upisnik je upisano 11.933 OPG-a, a u 2019. godini taj broj je iznosio 12.033 OPG-a", otkriva nam. 

Pročelnica UO za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling (Foto: Melita Berečić)

Rezultati ovoga popisa, dodaje pročelnica, su od iznimne važnosti za Županiju jer je poljoprivreda, kao i prehrambeno-prerađivačka industrija, osnova njezina gospodarskog rasta i razvoja.

"Na našem se području nalazi 18,5 % od ukupnih poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj, a i 30% ukupne proizvodnje mlijeka proizvedeno je u OBŽ. Također, od ukupnog broja goveda u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije je 18,2 %", naglašava. 

Kreće Popis poljoprivrede 2020., traži se 1.697 popisivača

Vezano uz samo popisivanje, na web stranici Popis poljoprivrede 2020 Državnog zavoda za statistiku, vidljiv je i sam obrazac upitnika te grupe pitanja.

Posljednji popis obavljen je 2003. godine 

"Temeljem prikupljenih informacija dobit ćemo točne podatke o OPG-u, zaposlenima na gospodarstvu, korištenju zemljišta, očekivanim prirodima važnih usjeva i površinama u ekološkoj poljoprivredi, površinama pod navodnjavanjem, o stočarskoj proizvodnji, objektima za smještaj stoke, kao i gospodarenju gnojem, informacije o mehanizaciji pojedinog OPG-a, te korištenju pojedinih mjera iz Programa ruralnog razvoja", kaže i dodaje da će odgovori na pojedina pitanja iz navedenih grupa sigurno dati veoma važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a, te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo. 

"Svi moramo biti svjesni da je naša poljoprivreda dio Zajedničke poljoprivredne politike EU, a njezin zadnji cjeloviti popis je bio 2003. godine kada Hrvatska nije bila članica EU. Međutim, važni su bili svi podaci koje smo imali prilikom pregovaranja radi ulaska u EU i zatvaranja pojedinih poglavlja", zaključuje S. Wendling. 


Tagovi

Popis poljoprivrede Osječko-baranjska županija Silva Wendling Pročelnica Upravnog odjela


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.