Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seno
  • 27.07.2022. 17:00

Seno je i dalje kvalitetna stočna hrana

Poslednjih godina sve više se povećava udeo senaže.

Foto: Sanja Dovečer
  • 107
  • 51
  • 0

Kvalitetno seno je i dalje kvalitetna stočna hrana, prvenstveno za odgoj teladi u početnom periodu razvoja, kao i za visoko mlečne krave. Dobijanje kvalitetnog sana uslovljeno je sa dve grupe rizika, rizik od loših vremenskih uslova i povećani troškovi u slučaju dopunskog sušenja.

Kako kaže kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Požarevac Nenad Vujčić, pandam senu je i dobijanje kvalitetne senaže koja ima istu nutritivnu vrednost kao i seno s tim što se senaža dobija lakše i jednostavnije kao i pouzdanije u odnosu na vremenske prilike. Zbog ovih razloga poslednjih godina sve više se povećava udeo senaže. Bez obzira na tu činjenicu dobijanje i korišćenje sena je i dalj vrlo zastupljeno.

"Seno najčešće dolazi na farmu u vidu bala a mnogo ređe u rasutom stanju. Na manjim farmama koriste se male bale mase od 10 do 15 kilograma, što omogućava lakšu manipulaciju sa njima oko utovara, istovara, smeštaja, podele. To je prednost malih bala u farmama manjeg kapaciteta", kaže savetodavac.

Prednost malih bala je u njenim manipulacijama (foto: M. C. Celić)

Dalje kaže da se na farmama većeg kapaciteta koriste velike bale mase od 300 do 500 kilograma. Normalno, za rad sa takvim balama potrebni su jači traktori kao i posebna oprema. Sam smeštaj bala može može značajno da utiče na kvalitet sana, zato je neophodno da bale budu uskladištene u zašićenom prostoru.

"Kod farmi malog kapaciteta to je najčešće iznad staje u potkrovlju. Kod farmi većeg kapaciteta čest slučaj je taj da se formiraju kamare, a za zaštitu od padavina koriste se plastične folije kojima se te kamare pokrivaju" kaže Vujčić i dodaje da je ipak najsigurnije da se seno skladišti u objekte posebne namene - senare gde je seno zaštićeno od nepovoljnih uticaja sredine i samim tim spremno za dugotrajnu upotrebu.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Seno Nenad Vujčić Senaža Slama Farme Kamare sena


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva