Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 14.08.2013.

Seljaci pokušali probiti policijske blokade

Seljaci su odlučni i idu do kraja. Tu smo da branimo budućnost svoje djece, rekao je Laslo.

  • 1.700
  • 435
  • 0

Jučer popodne i predvečer na prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prosvjednici su traktorima pokušali blokirati i granične prijelaze u čemu ih je spriječila policija. Napetost raste. S dva traktora seljaci su pokušali blokirati i granični prijelaz Tovarnik.

Kao što su i najavili, seljaci su još odlučnije krenuli u borbu za svoje zahtjeve i ne odustaju. Nakon što su pregovori u ponedjeljak propali, a nadležni nisu pokazali gotovo nikakav interes za poboljšanje situacije, blokade prometnica i prosvjedi su znatno pojačani. Pokraj graničnog prijelaza Županja - Orašje, seljaci su neuspješno pokušali probiti policijske barikade, javlja HRT. Traktorima su iznenada preko susjedne njive zaobišli policijski punkt, pokušali prijeći kanal i izaći pred sami prijelaz. U namjeri ih je spriječio veliki tegljač koji se u tom trenutku ondje zatekao i onemogućio ih u izlasku na cestu prije dolaska policije koja ih je u trenu blokirala. Seljaci nisu birali riječi kojima su vrijeđali policijske službenike. "Strašno je bilo gledati mladića koji je urlao, psovao i policiji govorio da ih on hrani i da nije njega da bi svi oni bili gladni", ispričao je za Glas slavonije Županjac koji je svjedočio nemilom prizoru.

Zbog prosvjeda, blokirani su pristupi autocesti kod Nove Gradiške, Lužana i Velike Kopanice, a promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod. Seljaci su blokirali i virovitičku obilaznicu, a na đakovačkoj obilaznici na jedinstven su način poslali poruku Vladi, gotovo zaboravljenom slikom na slavonskim poljima.

Povratak u prošlo stoljeće

"Ovim sam plugom zadnji put orao davne 1967., kao 16-godišnji mladić" rekao je Laslo, i konjima i ručnim plugom zaorao suhu zemlju. Naime, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je s konjima, zapregom i starim plugom zaorao nekoliko brazda na obližnjem polju. "Nakon neuspješnih pregovora s ministrima i njihova nerazumijevanja za seljaka i poljoprivredu jedino se možemo vratiti unazad, u vrijeme ručnog oranja starim plugom. Zadnji put ovim plugom orao sam još 1967. i tada nisam mislio da će mi više za rad na zemlji trebati oruđe iz prošlog stoljeća", izjavio je Laslo. "Završit ćemo poput američkih Amiša - u rezervatima", razočarano je rekao.

Seljaci traže hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

"Spremili smo se za Europu, da se ne plašimo konkurencije, no naša Vlada na čelu s Linićem i njegovim istomišljenicima tjera nas da se vraćamo ne jedno, nego dva stoljeća unatrag", rekao je Laslo.

"Ustrajemo li, onda ćemo opstati. Možda je seljacima koji nisu ovdje Vlada nešto obećala, ili su takve kukavice da ne žele braniti budućnost svoje djece. Nije ovo samo prosvjed za seljake. Ako dobijemo za pšenicu 96 lipa, a građani kupuju brašno za 4,99 kuna, pitam vas tko ovdje zarađuje? Ni Linić se ne pita tko u tom lancu najviše zarađuje i na čiju štetu" , istaknuo je.

Traže isplatu poticaja koja im je obećana zakonom, tj. da se ispuni ono što je napisano i na internetskim stranicama Agencije za plaćanje. Bili bi zadovoljni i realnom proizvođačkom cijenom koja bi pokrila bar ono što je uloženo u proizvodnju.

"Seljak nije parazit društva, kako kaže Linić. Želimo samo pomoć i da hrvatski građani jedu hranu sa svoje zemlje, koja je najkvalitetnija. Po cijenu života nećemo dopustiti da se uništi hrvatska poljoprivreda!", poručio je. Ogorčeni su i što je hrvatsko gnojivo jeftinije u, primjerice, Sloveniji jer se tako "rješava onoga što je ostalo".

"Predsjednik je odgovorio da je spriječen ovaj tjedan, ali idući će primiti naše predstavnike i razgovarati o problemima. Vratili smo se na punktove, ljudi su odlučni i uporni. Ovo je zaista prijelomni trenutak hoće li mali seljak u Hrvatskoj opstati ili će nestati, a na njegovo mjesto stati veliki, kojima će sutra najvjerojatnije biti vlasnici stranci", rekao je Matija Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore te Udruge Brazda.

Podrška prosvjednicima

Jučer se prosvjednicima na punktu na obilaznici pridružila i nekolicina supruga poljoprivrednika, simbolično u crnini. Najavljuju put pješice za Zagreb, također u crnini - u znak žalosti, kažu, za poljoprivredom i djecom.

"Neka cijeli svijet vidi što rade od nas! Imam dvije kćeri kojima moram reći kako ovu godinu neće moći studirati. Isključe li mi struju, a došli su da to naprave, moram ići na prosvjede jer kod kuće nemam što raditi bez struje, niti ju imam čime platiti", razočarana je Lucija Šifner iz Gašinaca.

Seljaci su poručili kako će za Veliku Gospu hodočasnicima omogućiti neometan prolaz.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podržao je zahtjeve seljaka i njihov prosvjed, ističući kako su zahtjevi opravdani, a prosvjed legitimni i jedini način koji im je preostao u pokušaju da ostvare svoja prava.


Tagovi

Policijske blokade Prosvjedi Poljoprivreda Poticaji Zoran Milanović Matija Brlošić Antun Laslo Vladimir Šišljagić Plug HPK Proizvodnja Blokada prometnica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]