Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni fakulteti
  • 29.04.2022. 17:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Sednica asocijacije državnih poljoprivrednih fakulteta: "Studenata sve manje"

Dekani Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Kruševcu i Lešku sa saradnicima razgovarali su i o situaciji vezano za finansiranje nauke i visokog obrazovanja u narednom periodu, posebno imajući u vidu energetske izazove.

Foto: Norbert Odri
  • 162
  • 30
  • 0

U Novom Sadu održana je prva sednica asocijacije državnih Poljoprivrednih fakulteta Srbije. Na sastanku je razgovarano o osnivanju zajednice ovih institucija sa ciljem da se razmene iskustva kada su u pitanju zajednički problemi u obrazovanju visoke poljoprivredne struke, predstojeći upisi, kao i rezultati u prethodnim godinama. Istovremeno dekani fakulteta razgovarali su i o situciji vezano za finansiranje nauke i visokog obrazovanja u narednom periodu, posebno imajući u vidu energetske izazove.

Osim dekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljka Tice, sastanku su prisustvovali i dekani Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Čačku, Kruševcu i Leška sa saradnicima.

"Ovaj naš susret kao i sastanci koji se očekuju u narednom periodu, treba da omogući da svi uputimo jednu zajedničku poruku, koja ide u pravcu važnosti visokog obrazovanja kada je u pitanju poljoprivreda. Istovremeno da razmenimo sva iskustva koja imamo, kako bismo doprineli tome da našu viziju i misiju, koju smo kada je ovaj fakulet u pitanju pre više od šest decenija utvrdili i da na jednom višom nivou omogućimo da naši budući studenti nakon završetka fakulteta imaju svo potrebno saznanja kako bi omogućili transfer stečenih znanja u praksu", kaže Tica.

Srbija nema problema sa proizvodnjom hrane, kaže Tica

Profesor Tica napominje da i danas postoji izazov proizvodnje dovoljne količine hrane, posebno kada je u pitanju situacija nakon aktuelne krize. Srbija trenutno nema problem sa time. Može se konstatovati da sa svim proizvodima koji su u vezi sa poljoprivredom naša zemlja postiže rezultate, kako u prinosima tako i u količina. U tom smislu imamo jedan visok stepen samodovoljnosti, ali isto tako i dovoljno prostora za izvoz, smatra.

Kako povećati broj studenata?

Dekan novosadskog fakulteta ističe da su zajednički problemi koji su važni za sve fakultete jeste kako povećati broj studenata i rešavanje problema finansiranja pre svega u delu sticanja sopstvenih prihoda i u delu u kojem se očekuje od države da fakultetima poveća učešće u finansiranju postojećih troškova.

"Smatramo da projektima koji su finansirani u aktuelno vreme nisu u dovoljnjoj meri prepoznali biotehnološke nauke, time i poljoprivredne nauke, što je ujedno i jedna od poruka koje ćemo uputiti sa ovog sastanka", kaže Tica i smatra važnim postojanje i posebne linije finansiranja, kojima nauka i istraživanja iz tih oblasti treba da se podignu na jedan viši nivo.

Posledice ekonomske migracije

Postoji solidna zainteresovanost kada su u pitanju svi smerovi na ovom fakultetu. Nešto je veća zainteresovanost za veterinarsku medicinu, fitomediciu, pejzažnu arhitekturu.

"Ono što moramo konstatovati, kada su u pitanju svi poljoprivredni fakulteti za sada imaju blagu tendenciju opadanja broja studenata, što je karakteristična pojava skoro svuda. To je pre svega rezultat manjeg broja dece koje se rađa i činjenice da je u regionu prisutna ekonomska migracija, koja trenutno prati ceo svet", rečeno je na sastanku.

Sastanak dekana državnih poljoprivrednih fakulteta u Srbiji

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu profesor Dušan Živković rekao je ovom prilikom da je timski rad veoma važan i da bez nje nema rezultata.

"Do sada smo smatrali da sve možemo i da znamo sami, međutim poljoprivrednog kadra definitivno nedostaje. Potrudićmo se da tu neke stvari i praznine doradimo. Tu smo da dogovorimo zajedničke korake", rekao je Živković.


Foto prilog


Tagovi

Asocijacija poljoprivrednih fakulteta Dekani Nedeljko Tica Beograd Dušan Živković Studenti Poljoprivredni fakultet


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)