Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 28.08.2021. 12:00

Sedam koraka do digitalizacije poljoprivredne proizvodnje

Čini se da je digitalizacija rješenje bez premca za sva nova pitanja, a osnova za njezinu provedbu od poljoprivrednih organizacija i tvrtki trebala bi biti daljnje obrazovanje, počevši od malih poljoprivrednika.

Foto: Agrivi
  • 804
  • 152
  • 0

Digitalizacija i upravljanje uz pomoć moderne tehnologije svim proizvodnim procesima sve više zahvaća poljoprivredni sektor. Inovacije su postale nužne kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije, održivije i transparentnije prema zahtjevima kupaca. 

Ako se pitate koja je tajna za uspješnu digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, tvrtka Agrivi donosi sedam koraka kako uspješno digitalizirati poljoprivrednu proizvodnju.

Istraživanje i postavljanje ciljeva

Kako bi se pojednostavio cjelokupni proces digitalizacije, potrebno je prvo odrediti što točno želimo postići digitalizacijom, odnosno postaviti određene ciljeve. Starije generacije, koje često nisu dovljno vješte s modernim tehnologijama, mogu potražiti pomoć mladih da ih upoznaju sa svijetom računala, interneta i raznih poljoprivrednih portala. 

Nadalje, umrežavanje i povezivanje s drugim proizvođačima koji već koriste neke od alata digitalne poljoprivrede također može biti korisno kako bi se dodatno istražilo mogućnosti i prakse na kojima se može primijeniti digitalizacija. 

Kada postavljate ciljeve, nema potrebe da ciljate predaleko. Pustolovina digitalizacije može započeti korištenjem jednostavnih alata, a kasnije, možete prijeći na kompleksnije integracije različitih sustava. 

Potražite savjet

Digitalizacija poljoprivrede može u početku djelovati kao kompleksan proces, stoga je savjetovanje sa stručnim osobama vrlo važan korak.

Ovdje u pomoć "uskaču" savjetodavne službe, banke i razne druge agencije koje imaju tim stručnjaka u tome području. Oni, kao i brojne ostale institucije često organiziraju edukacije koje su lako dostupne i podržavaju digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Na ovakvim radionicama možete pronaći korisne informacije od potrebne dokumentacije za određene projekte, obavljanja provedbe zadataka koji proizlaze iz agro-raznih programa namijenjenim inovacijama ili pružanja procjene u mogućnosti ulaganja digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Vladini i EU programi i subvencije

Svaki se poljoprivrednik može prijaviti na razne subvencije iz zemlje, općine ili EU-a.

Kriteriji i broj subvencija mijenjaju se iz godine u godinu. Štoviše, postoje brojne subvencije koje podržavaju inovacije i uporabu modernih tehnologija. Iz tog razloga ne bi trebalo biti teško ispuniti sve dokumente potrebne za podnošenje odgovarajuće subvencije.

Uspoređivanje s drugima i promjene u upravljanju

Ako želite uspješno digitalizirati i unaprijediti vašu proizvodnju, nemojte se bojati uspoređivati s drugim lokalnim poduzetnicima. Oni su riznica znanja. Drugim riječima, mogu podijeliti vrijedne savjete iz vlastitog iskustva.

Zašto ne biste ponovili prakse koje su se pokazale učinkovite kod drugih. To može biti nešto o novim senzorima ili promjenama u upravljanju. Nije važno koju praksu ili tehnologiju ćete primijeniti, bitno je učiti na primjeru drugih. 

Primjena modernih tehnologija i korisnička podrška

Je li digitalna poljoprivreda za svakoga?

Bilo da je riječ o jednostavnim uređajima koji se lako instaliraju, poput senzora, meteoroloških stanica, ili se radi o dronovima i satelitskim snimkama, imajte na umu da je sve stvoreno za ljude. Prilikom odabira digitalnih alata, tvrtke će vas osposobiti za korištenje određenog alata. Danas, kada kupite neki novi proizvod ili uslugu, tvrtke će se pobrinuti da vam daju detaljne upute kako se koristiti time. Vremena su se promijenila, a kvaliteta usluge i dostupnost proizvoda zajedno s njima. 

Prilikom kupnje modernih tehnologija, namjenska tvrtka pobrinut će se za potrebnu konfiguraciju i obuku, a kasnije će je podijeliti i korisničkoj podršci.

Automatizacija procesa

Jeste li čuli za integraciju i automatizaciju procesa?

Zašto svakodnevno paliti prskalice za navodnjavanje ako se same mogu uključiti i isključiti. Osim automatiziranih sustava za navodnjavanje, mnoge druge tehnologije mogu vam olakšati svakodnevni život. Na primjer, softver za praćenje poljoprivredne proizvodnje može olakšati integraciju i automatizaciju procesa. Zašto svaki dan odlaziti na teren radi izviđanja ako promjene možemo točno vidjeti zahvaljujući snimcima sa satelita i primiti obavijest o uznemirujućoj anomaliji.

Zahvaljujući digitalizaciji i podacima dobivenim iz raznih senzora, ti će se sustavi automatski aktivirati i omogućiti uštedu vremena, što će rezultirati učinkovitijim upravljanjem resursima ili zaštitom od gubitka prinosa. Drugim riječima, ako želite digitalizirati svoju proizvodnju, trebali biste razmotriti automatizaciju svojih procesa.

Donošenje odluka na temelju stvarnih podataka

Sve gore navedeno dovodi nas do sedmog koraka - digitalizacije koja omogućuje učinkovitije prikupljanje podataka. Svi se rezultati pohranjuju na jedno sigurno mjesto i lako su dostupni.

Zahvaljujući provedenoj analizi, donošenje odluka na temelju podataka postaje stvarno i budimo iskreni, to je najveće postignuće.

Poljoprivrednici ne trebaju biti dobri analitičari, već bi umjesto toga trebali razmišljati o primjeni softvera za praćenje poljoprivredne proizvodnje. Donošenjem odluka na temelju stvarnih podataka moći će izvući precizne zaključke i prema tome planirati daljnje aktivnosti te poboljšati učinkovitost i profitabilnost.

Budućnost je u digitalizaciji

Bez obzira jesmo li za to spremni ili ne, digitalizacija je sve više prisutna i u poljoprivredi. Procjenjuje se da će se do 2025. godine dobit zbog digitalizacije povećati na 330 milijardi dolara, a kao rezultat toga, proizvodnja hrane narast će za čak 25 posto.

Zemlje diljem svijeta trenutno raspravljaju o tome kako poboljšati kvalitetu i količinu proizvedene hrane, a čini se da je upravo digitalizacija rješenje bez premca za sva nova pitanja, a osnova za njezinu provedbu od poljoprivrednih organizacija i tvrtki trebala bi biti daljnje obrazovanje, počevši od malih poljoprivrednika.
 


Tagovi

Digizalizacija poljoprivrede Sedam koraka Savjetovanje Digitalni alati Agrivi


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.