Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 1
  • 01.08.2018. 13:00

Savjetodavci najavljuju nove korisne tečajeve za poljoprivrednike

U tri godine više od 36.000 polaznika njihovih tečajeva prošlo je 'kroz ruke' 180 savjetodavaca na terenu. Najavljuju i nove tečajeve koji će biti od koristi proizvođačima hrane i drugim žiteljima ruralnih prostora

Foto: Vedran Stapić
  • 2.327
  • 248
  • 1

Mjera M01 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. definirana je kroz programski okvir u cilju učinkovitog prijenosa znanja i provođenje aktivnosti informiranja poljoprivrednika. Mjeru provodi Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba a izravne i neizravne koristi od provedbe mjere imaju hrvatski poljoprivrednici. Mjeru provode savjetodavci koji unazad 3 godine kreiraju i  provode edukacije za poljoprivrednike kroz 3 različita tipa operacije unutar mjere M01.

Osposobljavanje za višestruku sukladnost, paket mjera poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, ekološki uzgoj provodi se kroz operaciju 1.1.1. Ono je usmjereno na pružanje znanja iz područja poljoprivrede i okoliša, odnosno korisnicima mjera 10 "Poljoprivreda okoliš i klimatski promjene“ i 11 "Ekološki uzgoj“. Korisnici tih mjera u obvezi su završiti ove programe osposobljavanja, ali i ostali zainteresirani mogu sudjelovati. Program daje mnoga specifična znanja, a tu su i druge teme kao: utjecaj poljoprivrede na klimatske promjene i njihovo ublažavanje, integrirana zaštita bilja, održivo upravljanje tlom, vodom, gnojivima i pesticidima, ekološka poljoprivreda itd.

Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike provodi se kroz operaciju 1.1.2. Ovdje se radi o raznovrsnim tečajevima na kojima se poljoprivrednicima pružaju znanja o održivoj i učinkovitoj poljoprivrednoj praksi, modernizaciji i tehnološkom napretku, ekonomskoj učinkovitosti i marketingu i sl. Poljoprivrednici mogu odabrati njima zanimljive tečajeve kojih je ukupno pripremljeno 38.

Program za sudionike izobrazbi utvrđen je u trajanju od 12 do 60 nastavnih sati. Minimalno 30% sadržaja predviđenog se provodi kroz vježbe i primjere iz prakse. Ovi tečajevi su namijenjeni svim zainteresiranim poljoprivrednicima. Korisna je i informacija kako su određeni tečajevi u operaciji 1.1.2. prihvatljivi za ispunjavanje uvjeta edukacije poljoprivrednika korisnika potpore za mlade poljoprivrednike u okviru Izravnih plaćanja.

Robert Črep: 40% naših bruto plaća danas financiramo kroz mjere RR

Teme programa osposobljavanja obuhvaćaju područja bilinogojstva (ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, povrćarstvo, cvjećarstvo, začinsko i ljekovito bilje, ukrasne dendrološke vrste), stočarstva, mehanizacije u poljoprivredi i agroekonomike.

Tečajeve je dosad prošlo više od 36.000 polaznika

Pomoćnik ravnatelja za ruralni razvoj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe mr.sc. Robert Črep predstavio je stanje provedbe njihovih aktivnosti u mjerama ruralnog razvoja, kao i planove.

"Putem mjera M01 i M02 planiramo svake godine iskoristiti nešto više od 15 milijuna kuna. Primjera radi, prošle smo godine (2017. op.a.) realizirali i nešto više od planiranog. Novac za provedbu ovih dviju mjera dolazi iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj (EPFRR). Stoga, korištenjem tih sredstava, dijelom je rasterećen državni proračun.  

U brojkama to znači, da ukupni trošak godišnje  brutto plaće čitave službe, koji  je na razini od oko 36 milijuna kuna, više od 40 % pokrivamo iz EU fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Mi u službi smo ponosni na ovaj podatak i smatramo to važnim za daljnji razvoj i modernizaciju službe.  Naravno, ovakva praksa pozitivna je i za državni  proračun“, kaže Črep.

U fokus dolazi prerada te informatičko i financijsko opismenjavanje 

Kroz njihove tečajeve u 3 godine prošlo je više od 36 tisuća polaznika, na što je utrošeno gotovo 400 tisuća radnih sati održanih tečajeva iz Mjere 1 u kojima je sudjelovalo oko 180 savjetnika na terenu. Na pitanje što će se u tom segmentu njihovog posla događati u budućnosti pomoćnik ravnatelja za ruralni razvoj HPŠSS odgovara:

"U perspektivi planiramo korigirati sadržaj i trajanje nekih naših tečajeva kako bi bili bliži očekivanjima i potrebama poljoprivrednika. Naši ljudi na terenu kontinuirano osluškuju potrebe naših poljoprivrednika. Naša najveća snaga leži baš u tom što osjećamo puls života poljoprivrednika i ruralnog prostora. S poljoprivrednicima smo svaki dan, razgovaramo, rješavamo probleme, izmjenjujemo iskustva. Prateći potrebe mijenjamo i naše planirane aktivnosti. Tako smo u ovoj godini primjerice kreirali i dodatne tečajeve na temu prerade poljoprivrednih proizvoda. Imamo uspješan tečaj proizvodnje sira, a sada idemo i s preradom mesa, pa i preradom voća te povrća.

Dio naših tečajeva okrenut je prema diversifikaciji i dopunskim djelatnostima na poljoprivrednim gospodarstvima pa tako danas uz tečajeve o preradi  imamo i tečaj na temu seoskog turizma. Pripremamo i nove tečajeve koji imaju za cilj podići razinu financijske pismenosti i korištenja računala i interneta. S našim tečajevima praktično "dolazimo poljoprivrednicima u dvorište" tako da su nebrojene dvorane, vatrogasni domovi, društveni domovi i slični prostori u cijelom ruralnom području RH gdje se održavaju naši  tečajevi i radionice.“

Da šire ponudu tečajeva potvrđuje i informacija da upravo pripremaju prvi dvodnevni tečaj podizanja razine informatičke pismenosti koje će startati u rujnu. Kako si kreirati email adresu, poslati i primiti email? Kako doći do potrebnih informacija na internetu? Kako koristiti servise kao što su eGrađani, AGRONET, GeoPortal i koje su druge mogućnosti interneta? Najavljuju i financijsko opismenjavanje sektora, pa se vrlo skoro mogu očekivati na terenu upravo na ove teme.

Iz HPŠSS-a poručuju kako tu neće stati jer kontinuirano i razvijaju vlastite kompetencije kroz operacije iz mjere 2. kojima će dodatno obogatiti ponudu budućih znanja, a time i radionica.

Od provedbe ovih mjera koristi će imati svi oni koji se već bave ili tek kreću u poljoprivrednu proizvodnju  - sredstvima programa financira se njihova edukacija i stalno usavršavanje.

Podizanje razine znanja stanovništva koje se bavi poljoprivrednom pozitivno utječe na društveno-gospodarski razvoj ruralnih područja i konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Teško je validirati jer rezultati su u ovom slučaju relativno mjerljivi tek na dugi rok, a kakvi će biti ostaje za vidjeti.

Sigurno je tek da će danas usvojena znanja svoj financijski epilog dobiti u budućnosti.


Tagovi

Robert Črep Edukacije Mjera 1 HPŠSS


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰