Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usklađivanje uvjeta proizvodnje
  • 01.05.2014. 10:30

Sastanak s peradarima: Neće biti nestašice jaja!

Većina farmi na području Republike Hrvatske uskladit će proizvodnju s propisanim uvjetima te neće doći do nestašice jaja na tržištu Hrvatske, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: depositphotos.com
  • 197
  • 21
  • 0

Ministar Tihomir Jakovina održao je 29. veljače 2014. godine, 19. sastanak s peradarima – sektor jaja, vezano uz obvezu usklađivanja držanja kokoši nesilica sa zahtjevima Pravilnika o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica i roka usklađivanja uvjeta proizvodnje od 01. srpnja 2014. godine na kojem su peradari još jednom bili upozoreni na njihove obveze.

Ministarstvo poljoprivrede 2005. godine je propisalo minimalne uvjete za zaštitu kokoši nesilica i rok za takvo usklađivanje te je kroz veterinarske preglede gospodarstava od 2009. godine započelo s edukacijama farmera u svrhu upoznavanja peradara sa zahtjevima propisa i pravodobne provedbe propisanih zahtjeva.

Odaziv na edukacije ispod očekivanog

Dodatne edukacije svih uključenih u sektor peradarstva, s naglaskom na farmere, održane su kroz projekt s Ministarstvom ekonomije Kraljevine Nizozemske o primjeni propisa kojima se uređuje način držanja kokoši nesilica i iskustvima nizozemskih farmera te kroz edukacije od strane ovoga tijela. U razdoblju od 2009. do 2014. godine održano je 18 edukacija za sve uključene u ovu vrstu proizvodnje. Iako su pozivi na sve edukacije dostavljani pojedinačno svim farmerima te su iste bile besplatne, odaziv na edukacijama je bio ispod očekivanog. Na navedenim edukacijama su farmeri upoznavani sa zahtjevima zakonodavstva vezano na način držanja kokoši nesilica, kao i s rokom primjene istoga, a osigurane su i informacije o mogućnosti korištenja pretpristupnih fondova (IPARD/SAPARD).

Većina farmi će uskladiti proizvodnju s propisanim uvjetima

Iz Upisnika farmi kokoši nesilica razvidno je da u Republici Hrvatskoj ima 127 farmi sa 350 i više nesilica koje podliježu obvezi označavanja jaja za konzumaciju kako je to određeno Pravilnikom o registraciji gospodarstava na kojima se uzgajaju. Od prethodno navedenih 127 farmi njih 15 je djelomično usklađeno, odnosno pored sustava držanja u neobogaćenim kavezima ima proizvodnju i u nekom od drugih sustava uzgoja nesilica koji su obvezni nakon 30.06.2014. godine ukoliko farme žele nastaviti proizvodnju.

Ukupni broj nesilica na farmama iz Upisnika iznosi 2.052.849:

  • 793.198 nesilica drži se na 77 farmi u neobogaćenim kavezima (od čega na 15 farmi pored proizvodnje u neobogaćenim kavezima postoji i proizvodnja u nekom od drugih sustava uzgoja nesilica koji su obvezni nakon 30.06.2014. godine - obogaćeni kavezi i alternativni sustavi koji uključuju stajsko i slobodno držanje)
  • 1.259.651 nesilica drži se na 65 farmi u sustavima koji su obvezni nakon 30.06.2014. godine (obogaćeni kavezi i alternativni sustavi koji uključuju stajsko i slobodno držanje), od čega njih 15 pored navedene proizvodnje ima i proizvodnju u neobogaćenim kavezima.

Raspodjela broja nesilica u sustavima obveznim nakon 30.06.2014. godine:

  • Obogaćeni kavezi - 963.980
  • Slobodni sustav - 25.255
  • Stajski sustav - 270.416

Prema do sada prikupljenim podacima (zapisnici veterinarskih inspektora, akcijski planovi te izjave peradara) može se zaključiti da će većina farmi na području Republike Hrvatske uskladiti proizvodnju s propisanim uvjetima te da neće doći do nestašice jaja na tržištu Hrvatske, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Edukacije Nestašica jaja Kokoši nesilice Farma jaja Uvjeti proizvodnje IPARD Slobodno držanje Obogaćeni kavezi Slobodni sustav Stajski sustav Tihomir Jakovina


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]