Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 02.09.2013.

Sapunica u Ministarstvu poljoprivrede

"Ministarstvo poljoprivrede raspada se na sve strane, nema nikakve vizije ni ideje o vođenju domaće poljoprivredne politike, ali zato ima mnoštvo spletki, podmetanja i tenzija"

  • 847
  • 84
  • 0

Mediji ovih dana pokušavaju utvrditi što se točno događa u Ministarstvu poljoprivrede, s obzirom da smo nedavno izvijestili da ga je u posljednjih 20 mjeseci napustilo čak troje suradnika.

Posljedica lošeg rada i neorganizacije Ministarstva poljoprivrede, nakon odlaska Luke Čuljka koji je vodio ruralni razvoj i EU suradnju, te Gorana Rubina, pomoćnika za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, je odlazak još jedne osobe, pomoćnice ministra Tihomira Jakovine, Vesne Gantner Kuterovac, koju je Vlada na osobni zahtjev razriješila te funkcije na sjednici u četvrtak.

Neimenovani izvor iz Ministarstva poljoprivrede za Novi list navodi kako ovo ministarstvo funkcionira bez ikakvog plana i vizije pa onda ne čudi ni činjenica da je u razgovoru za Večernji list, Gantner Kuterovac izjavila kako je otišla zbog nemogućnosti da u takvom Ministarstvu ostvari svoje potencijale i planove. Gantner Kuterovac vodila je pregovore s mljekarima te radila na Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donesenom u ožujku ove godine, kojem mnoge seljačke udruge zamjeraju da je pisan isključivo za velike igrače, prvenstveno Agrokor, koji će, kako kažu, do zakupa državnih oranica doći puno lakše nego mala poljoprivredna gospodarstva.

Kako piše Novi list, Jakovina je već dugo u sukobu i s vlastitom zamjenicom i stranačkom kolegicom (SDP), Snježanom Španjol, koja navodno pretendira na njegovo mjesto, a komunikacija među njima svodi se samo na najnužnije. Energija se, kažu izvori, troši na takve razmirice, umjesto na konkretne projekte vezane za poljoprivrednu strategiju kako bi se točno znalo koliko čega Hrvatska proizvodi, koliko joj čega nedostaje, i kako to namiriti. Tako se u Ministarstvu ponovno provodi unutrašnja reorganizacija, koja je zadnji put napravljena prije manje od godinu dana, pa se zaposlenike ponovno preraspodjeljuje, te im se mijenjaju ugovori.

Bitno je istaknuti da Ministarstvo poljoprivrede u ovom trenutku ima posla više nego ikad, pa je teško za shvatiti kako se uz sve tekuće probleme u hrvatskoj poljoprivredi, nađe vremena i za prepirke. Podsjetimo, primjerice, iako smo članica, u EU do kraja iduće godine ne možemo izvoziti goveda i svinje, budući da na vrijeme nije završeno provođenje testiranja te stoke na određene bolesti, koje se ponavlja u ciklusima od po nekoliko mjeseci. Takvih nejasnoća i propusta biti će zasigurno još, samo je pitanje kako će se tako podijeljeno Ministarstvo s time nositi ako se ne može nositi ni sa samim sobom.

Foto:www.radio.djakovo.hr


Tagovi

Reorganizacija Zakon o poljoprivrednom zemljištu Vesna Gantner Kuterovac Poljoprivredna strategija Poljoprivredna politika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.