Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta tla
  • 22.03.2020. 07:30

Samo 0,41% financija odlazi na ispitivanje kvalitete tla, a ostalo na vodu i zrak

Savez za održivost tla ističe da premalo ulaganja u nadzor tla ostavlja javnost u neznanju o stanju na selu i dovodi do povećanog rizika od poplava, prijetnji sigurnosti hrane i gubitka biološke raznolikosti.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 200
  • 13
  • 0

Engleski aktivisti zaštite okoliša otkrili su da samo 0,41% novca uloženog u monitoring ekosustava odlazi na ispitivanje kvalitete zemljišta i to unatoč činjenici da se tla diljem svijeta suočavaju s krizom, uključujući i ona u Velikoj Britaniji.

Brojke su zapanjujuće, naime 60,5 milijuna funti je uloženo za praćenje kakvoće vode, 7,65 mlijuna za provjeru zraka, a samo 284.000 funti za nadzor tla. Nesklad je otkrio Savez za održivost tla (SSA).

Kvaliteta tla značajna je za zdravlje vode i zraka

Direktorica saveza, Ellen Fay za bbc kaže: "Ove brojke su zapanjujuće, ali ne i iznenađujuće. Mogli bismo zapravo uštedjeti novac i očuvati okoliš ulažući u praćenje kvalitete tla, jer bi ti rezultati bili značajni i za zdravlje vode i zraka".

Kako poboljšati kvalitetu i zdravlje tla?

Iz Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra) kažu kako planiraju osmisliti indikatore kvalitete tog resursa i uspostaviti novi nacionalni plan praćenja.

Ovlasti bi se u prijedlogu Zakona o poljoprivredi mogle iskoristiti za podršku praćenja tla, ali iz SSA-a kažu kako nisu vidjeli nikakve dokaze da će se Defra obvezati u financiranju ispitivanja i praćenju kvalitete.

Neka plodna tla bi mogla postati neproduktivna

Sve je veća opća zabrinutost za stanje zemljišta. Izvještaj Komiteta za nadzor okoliša još iz 2016. godine upozorio je da neka od najplodnijih područja Velike Britanije gube na vrijednosti te da bi mogla postati neproduktivna. To je zato što suvremene metode uzgoja obično ne štite tlo od gubitka sadržaja ugljika (što je jedan od vitalnog značaja za borbu protiv klimatskih promjena) ili zbog ispiranja uslijed jakih kiša.

Suši se europsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Ipak, Fay otkriva da se posvećenost organizacije Natural England i njihovo nadgledanje tla bazira na procjeni samo 20 parcela i to u četiri nacionalna rezervata prirode.

Održivo upravljanje do 2030. godine

SSA grupa poljoprivrednika, znanstvenika i ekologa ističu da premalo ulaganja u nadzor tla ostavlja javnost u neznanju o stanju na selu i dovodi do povećanog rizika od poplava, prijetnji sigurnosti hrane i gubitka biološke raznolikosti. Glasnogovornik ove grupe Chris Collins kaže: "U 25-godišnjem planu zaštite okoliša čvrsto se zalažemo za održivo upravljanje tlom do 2030. i poboljšanje njegove kvalitete."

Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

"Da bismo preokrenuli degradaciju naših tala i vratili ih u zdravo stanje na nacionalnoj razini potrebna nam je dugoročna obveza praćenja na poljoprivrednoj i nacionalnoj razini. Bez funkcionalnog programa praćenja, ne znamo njihovo stanje", nadodao je on.

Profesorica Bridget Emmett iz Centra za hidrologiju i ekologiju govori: "Ovo je već duže vrijeme frustracija, a kakvo je stanje našeg tla jednostavno ne znamo" te ističe kako ovaj resurs nije teško nadzirati jer ne migriraju poput ptica, nemaju tokove poput rijeka već ostaju tamo gdje jesu.


Tagovi

Engleska Velika Britanija Kvaliteta tla Ispitivanje kvalitete tla Analiza tla Financiranje Bioraznolikost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije