Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Darko Koren
  • 21.11.2015. 15:40

Sajmovima i projektima potičemo proizvođače

Kroz godine rada, truda i ulaganja možemo reći da smo postigli visoku razinu poljoprivredne proizvodnje u županiji.

  • 166
  • 14
  • 0

Povodom nedavno održanog 18. Gospodarskog i obrtničkog sajma Koprivničko-križevačke županije, u razgovoru sa županom Darkom Korenom, saznajemo koje potpore županija daje poljoprivrednoj proizvodnji, na kojim manifestacijama sudjeluju njezini proizvođači, ali i kakvi su projekti u planu.

Prošle je godine u Koprivničko-križevačkoj županiji osnovana prva proizvođačka organizacija u mljekarstvu, Sava-Drava. Potičete li i dalje udruživanje poljoprivrednika?

Prepoznali smo važnost udruživanja poljoprivrednika pa u cilju kvalitetne promocije i plasmana poljoprivrednih proizvoda te razvoja turističke ponude, naši poljoprivredni proizvođači organizirali su se u nekoliko organizacija.

Proizvođačka organizacija u mljekarstvu Drava-Sava osnovana je 23. ožujka 2014. godine u Goli

Nabrojat ću neke od njih, a to su Klaster vinara, Klaster pčelara, Proizvođačku organizaciju Udruge mljekara Drava-Sava te se predstavili kroz Đurđevačku vinska cesta i vinsku cestu Križevci-Kalnik-Orehovec. Sve ove organizacije smatramo visokovažnim elementima budućeg razvoja poljoprivrede Koprivničko-križevačke županije.

Lideri u proizvodnji povrća

Vaša županija svojevrstan je lider u proizvodnji povrća u RH, a djelujete i kao organizator Dana povrća. Vidite li svoju prednost u brendiranju poljoprivrednih proizvoda ovoga kraja?

Kroz godine rada, truda i organizacije poljoprivrednih manifestacija možemo reći da smo postigli visoku razinu proizvodnje povrća u županiji. Svakako planiramo biti vodeći u ovoj proizvodnji.

No, nije to jedino čime se ponosimo. Trudimo se organizirati prezentacije poljoprivredne proizvodnje, kućne radinosti, starih obrta i kulturne baštine kroz brojne manifestacije i sajmove. Nabrojat ću samo neke, a to su Tradicija naših starih, Dani travnjaka, Dani povrća, Dani voća, Zlatna vina Alpe Adria 2015 te Gospodarski i obrtnički sajam.

Dani povrća za cilj imaju promociju proizvodnje povrća, a organiziraju se i promotivno-prodajne izložbe

Budući da ste me pitali direktno za Dane povrća, volio bih pojasniti da je to središnja manifestacija koja ima za cilj promociju proizvodnje povrća te promicanje vrijednosti razvoja proizvodnje i prerade povrća. Osim promotivno-prodajne izložbe ove godine održana su i stručna predavanja na kojima je obrađena aktualna tematika iz područja povrćarstva. U katalogu koji je tiskan u okviru 11. Dana povrća predstavljeno je 119 certificiranih proizvođača povrća na području Županije koji svoje proizvode mogu prodavati na tržištu.

Edukacijama potičemo razvoj poduzetništva

Nedavno je završio 18. obrtnički i gospodarski sajam Vaše županije, čime ste osobito zadovoljni?

Ove je godine Gospodarski i obrtnički sajam okupio 274 izlagača iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske, a odvija se 18. godinu za redom na tri tisuće četvornih metara.

Osobito smo ponosni na njegov edukativni karakter te je održana prezentacija Mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata iz EU sredstava, seminar Internet marketing - zašto imati web stranicu te predstavljanje mjera iz programa Ruralnog razvoja u RH 2014.-2020. Vjerujemo da takve aktivnosti pozitivno utječu na promicanje poduzetničke misli naših proizvođača.

Obrtnički je sajam okupio 274 izlagača iz RH i susjednih zemalja

Nedavno je pokrenuta suradnja Koprivničko-križevačke županije i Francuske. O čemu je riječ?

Tako je. U Bordeauxu je naime potpisan Sporazum o suradnji između Koprivničko-križevačke županije sa INTERCO Aquitaine Agencijom za međunarodnu suradnju regije Akvitanije koju je zastupala direktorica Christine Pecastaingts, na što smo osobito ponosni.

Inače, ove smo godine sudjelovali na sajmu Vinitech u Bordeauxu u Francuskoj, gdje smo predstavili najveće proizvođače vina iz Podravine i Prigorja.

Također, članica smo i Saveza Alpe Jadran, koju čine Hrvatska, Mađarska i Austrija. Stoga smo ove godine u mogućnosti sudjelovati na međunarodne izložbe vina Zlatna vina Alpe Adria 2015.

Prioritet - razvoj ruralnog prostora

Kako ste zadovoljni provedbom projekta TOP 1.000 HR poljoprivrede?

Itekako nam je bilo drago sudjelovati u projektu TOP 1.000 HR poljoprivrede, a naši su proizvođači pokazali izuzetan interes za upis u Bazu proizvođača. Smatramo da upravo ovakvi projekti olakšavaju komunikaciju proizvođača i otkupljivača te potiču naše proizvođače na bolje i veće promotivne aktivnosti.

Besplatno se upiši u Bazu proizvođača!

Osim toga, Koprivničko-križevačka županija sudjeluje u brojnim projektima u organizaciji državnih institucija i drugih organizatora poljoprivrednih manifestacija od nacionalnog značaja te je aktivni sudionik projekta Zlata vrijedan, Državno takmičenje orača RH, Suncokret Ruralnog razvoja.

Možete li nam otkriti županijske planove u narednom periodu?

U budućem periodu Koprivničko-križevačka županija nastavit će podupirati razvoj ruralnog prostora, a sve u okviru Uredbi Europske unije i nadležnih ministarstava. Najvažnije mjere kojima se planira unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje su okrupnjavanje zemljišta, potpore male vrijednosti poticanjem podizanja višegodišnjih nasada, osiguranja usjeva, potpore za dostizanje standarda ekonomske veličine gospodarstva te potpore za zdravlje i jačanje genetskog potencijala u stočarstvu.

U planu je i završetak kapitalnog projekta navodnjavanja Koljak za navodnjavanje 520 ha poljoprivrednog zemljišta na području grada Đurđevca i općine Kalinovac s transportnim cjevovodom u dužini od 17,5 km za dva korisnika.


Tagovi

Darko Koren Koprivničko-križevačka županija Drava-Sava Dani povrća Proizvodnja povrća Gospodarski i obrtnički sajam Ruralni razvoj Savez Alpe Jadran TOP 1.000 HR poljoprivrede


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Koprivničko-križevačka županija

Antuna Nemčića 5, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: +385 (0) 48 658 135, e-mail: denis.maksic@kckzz.hr web: http://kckzz.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P