Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 16.10.2021. 18:00

SAD: Vladaju nestašica guma i borba za dijelove poljoprivrednih strojeva

Kupci rabljenih traktora i kombajna traže fotografije guma izbliza, na mehaničare i varioce se čeka mjesecima, a proizvođači isporučuju nedovršene strojeve.

Foto: Bigstock/StanislavSS
  • 894
  • 205
  • 0

Kriza, poskupljenje plina, struje, goriva, gnojiva i ostalog repromaterijala nešto je o čemu se najviše raspravlja posljednjih dana, a zasigurno će i u onima koji su pred nama.

Još proljetos smo izvijestili kako zbog globalne krize slijedi poskupljenje mehanizacije jer tom sektoru nedostaje dijelova za izradu strojeva. O tome trenutno svjedoče proizvođači diljem svijeta, a poljoprivrednici iz Sjedinjenih Država sočeni su s ozbiljnom krizom na polju mehanizacije.

Jedan od njih je i ratar Dale Hadden koji ne može pronaći rezervne gume za svoj kombajn, baš u vrijeme žetve. Kako opisuju P.J. Huffstutter i Mark Weinraub za Reuters, on je upozorio svoje zaposlenike da ove jeseni štede gume tako da izbjegavaju vožnju po rubnim dijelovima ceste.

Tvrtka New AG Supply iz Kansasa već sada moli kupce da naruče dijelove koji će im nedostati za proljetnu sjetvu. S druge strane, u Iowi poljoprivrednik Cordt Holub svake noći zaključava svoje strojeve u garažu nakon što su iz lokalnog zastupništva za John Deere ukradeni teško dostupni dijelovi za traktore. 

Proizvođače muči nedostatak poluvodiča, ali i rezervnih dijelova. Nadalje, problemi s lancem opskrbe predstavljaju ozbiljnu prijetnju u opskrbi hranom i sposobnosti poljoprivrednika da ovrše svoje usjeve.

Kada im se strojevi pokvare, farmeri rješenje najčešće traže kod lokalnih mehaničara i varioca. Greg Peterson, osnivač jedne od internetskih stranica na kojoj se prodaje rabljena mehanizacija kaže da oni koji žele kupiti traktore i kombajne često traže fotografije guma na tim strojevima - izbliza, kako bi znali u kakvom su stanju, hoće li ih ubrzo morati mijenjati i slično. 

Mjesecima se čeka na mehaničare i varioce

On smatra da će ova kriza dovesti do toga da poljoprivrednici neće kupovati novu opremu već će samo tražiti rezervne dijelove.

Kako se dalje opisuje u ovoj Reutersovoj reportaži, u svojoj maloj zavarivačkoj radnji u zapadnom Washingtonu, Rami i Bob Warburton jedva prate sve narudžbe onih kojima je potrebno nešto popraviti. Među njima su i oni sa sustavima za navodnjavanje koji su bili u kvaru, taman u vrijeme suše pa neki svoja polja nisu niti mogli opskrbiti vodom.  

Prekidi u opskrbnom lancu zbog lockdowna u proizvodnim centrima u SAD-u i Aziji, nestašice kontejnera za prijevoz robe i nedostatak radne snage sprječavaju proizvođače mehanizacije da proizvodnju dignu na normalnu razinu. 

Zabrinjavajuće je i to da je ekonomski barometar sveučilišta Purdue/CME Gruop koji pokazuje, kako pojašnjavaju, osjećaj za "zdravlje" poljoprivrede, pao početkom listopada za 10 posto na najnižu razinu od srpnja prošle godine. Poteškoće u opskrbi jako opterećuju uzgajivače, pri čemu je 55 posto anketiranih izjavilo da su niske zalihe strojeva utjecale na njihove planove o kupnji.

Isporučuju nedovršene strojeve

Pristup čeliku, plastici, gumi i sličnim sirovinama tijekom pandemije je bio oskudan, a proizvođači se pripremaju na još veće šokove nakon što je nestašica struje uzorkovala prekid rada u nekim kineskim tvornicama metala.

Jedna od bolnih točaka za proizvođače je i kriza s GPS prijemnicima koji se koriste za pokretanje sustava za navođenje traktora, a sastavni su dijelovi novih modela. Ove su sezone prisiljeni odlučiti hoće li ih slati tvornicama za izradu novih traktora i kombajna ili ih preusmjeriti na teren kako bi poljoprivrednici popravili svoju opremu u kvaru.

"Ne možete si priuštiti da ne podržite klijente na terenu", izjavili su u tvrtki AGCO. U CNH Industrial-u stotine nedovršenih kombajna čekaju dijelove. 

Iz John Deerea su rekli da imaju slučajeva u kojima su kupcima morali isporučiti nedovršene strojeve poput kombajna kojega je naručio farmer iz Missourija. Dobio ga je, ali bez ugrađene kamere. 


Tagovi

Kriza Gume Poljoprivredni strojevi Dijelovi John Deere Poljoprivredna oprema Popravak traktora


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/