Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Versatile 550
  • 06.06.2015. 11:00

Sa 550 KS moćan i jednostavan, ali štedljiv!

I kao što smo vidjeli u radu s Horsch tiger 4MT vozio je u prosjeku 11 kilometara na sat i trošio 17 litara na hektar. Radi se u kabini koja u unutrašnjosti liči na kancelariju. Velika, prostrana, kao stvorena za dugotrajan boravak i rad.

  • 1.872
  • 177
  • 0

Iz Winipega možemo reći da je sletio ravno u Donji Šarampov. No, sletio nije. Stigao je brodom i prvi rad u Hrvatskoj obavio upravo u tom selu. Sada ga predstavnici tvornice iz toga Kadanskog grada vozaju po našim krajevima. Bio je na sajmu u Bjelovaru pa u Mađarskoj pa na sajmu u Novom Sadu, a onda došao i na polja farme Josipa i Zvonka Širjana kod Ivanić Grada.

Puštanju u rad, probi i kratkoj prezentaciji smo i mi prisustvovali. Versatile traktor nas je ostavio u čudu. Tih 550 konjskih snaga doista je moćno vladalo s Horcsh tiger 4 MT. Malo čak i prejak za taj također ogroman stroj koji u isto vrijeme tanjura, podriva i valja. U Hrvatskoj tim traktorom, da tako kažemo, sada vlada tvrtka AgroPMD d.o.o. iz Koprivnice i Osijeka. No, suvereno za volanom ovoga traktora bio je Karanfil Jovanović koji nam je doista prezentirao maksimalne mogućnosti ovog zglobnog traktora.

Jedini kanadski proizvođač poljoprivrednih traktora

Isti takav ide u ponudi i s gusjenicama. Neki se sa sjetom sjećaju kada je na našim kombinatima bilo Versatilea. No, danas ima nešto starih primjerka manje sange, ali ovako velikih ni jedan za razliku od susjedne Mađarske gdje trenutno radi 20-tak ovih modela. Versatile je inače divizija Buhler Industries Inc. i jedini je kanadski proizvođač poljoprivrednih traktora.

Tvornica u Winnipegu, Manitoba pokriva gotovo 700.000 četvornih stopa s kompletnom proizvodnjom i montažom na tom prostoru, gdje se inače nalazi i istraživački i razvojni centar s velikim ispitnim poljem. Ova tvornica osnovana je 1966. godine da bi 1977. bila prodavana Cornat industriji pa Ford New Hollandu, da bi danas ponovno nosila ime Versatile od 2007.godine i u sastavu već spominjane Buhler Industries Inc. a vlasnik im je Rostselmash Ltd. korporacija koja u svom sastavu ima i rusku tvornicu kombajna Vektor.

Sve je svojevremeno započeo 1947. godine Peter Pakosh, dok je radio za Massey Harris kojega u njegovoj sredini nisu ozbiljno shvaćali. Kada je odbijen osnovao je Hydraulic Engeneering Co. koji je napravio tada čudo sa svojom prskalicom, i to tako da je 1962. držao čak 60% tržišta svjeverne Amerike. No, ipak je glavni posao napravio njego sin Daniel Pakosh s Veratile traktorom. Ovi traktori su od onda lideri u proizvodnji takvih traktora a od 80-tih godina rade traktore snažnije od 470 konjskih snaga. Normalno da su kao takvi bili zanimljivi svima pa i Fordu i Fiat New Hollandu.

No, Sve je to tako bilo dok 2007.godine Rostelmash nije stekao 80% dionica Versatilea od kada ponovno nosi isključivo taj naziv. Zanimljiva je izjava Dmitrija Lyubimova, predsjednika Buhler Industries Inc., koji je tada rekao da su ponosni što proizvode Versatile, traktor koji je svestran u radu na farmama diljem svijeta. Versatile je i danas, kao i u povijesti, znan kao traktor koji je dobro napravljen, a koji je moćan, jednostavan i lagan za održavanje.

"To je ista filozofija koju koristimo danas, a mi smo ponosni na tu baštinu", kazao je Lyubimov.

Direktorski posao

I kao što smo vidjeli u radu s Horsch tiger 4MT vozio je u prosjeku 11 kilometara na sat i trošio 17 litara na hektar. Radi se u kabini koja u unutrašnjosti liči na kancelariju. Velika, prostrana, kao stvorena za dugotrajan boravak i rad. Upravo za uvjete kakvi vladaju u kanadskoj državi Manitoba. Tamo se radi i kada su temperature +40, a i - 30 stupnjeva.

Manitoba je inače ogromno ratarsko područje koje, da tako kažemo, opslužuje najčešće Versatile. I što se tiče traktora, i samohodnih prskalica, i priključnih strojeva, i kombajna. Jednostavno i svestrano kako i samo ime kaže.


Fotoprilog


Tagovi

Versatile Traktor Kombajn Kemper Champion Cummins Mađarska Comon raiil Širjan Ivanić Grad Winipeg Manitoba


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije