Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SAD
  • 02.05.2022. 15:00

Sa 500 milijuna dolara potiču ratare da udvostruče površine pod pšenicom

Cilj je povećanje proizvodnje prehrambenih usjeva u SAD-u što se posebno odnosi na pšenicu

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 450
  • 84
  • 0

Inflacija hrane trese i američko tržište. Kako je izvijestio Reuters, Bidenova administracija traži od Kongresa da odobri 500 milijuna dolara za poljoprivredni sektor. Radi se o pokušaju da pridobiju američke proizvođače pšenice da udvostruče i tako povećaju svoje površine pod tom žitaricom. 

Dio je to šireg zahtjeva predsjednika Joea Bidena u vrijednosti 33 milijarde dolara podršci Ukrajini, a koji je predstavljen poslanicima prošlog tjedna. 

Cilj je povećanje proizvodnje prehrambenih usjeva u SAD-u što se posebno odnosi na pšenicu. Procjena tamošnjeg ministarstva poljoprivrede (USDA) je da će to pomoći američkim farmerima da zamjene do 50 posto ove žitarice koju je Ukrajina izvozila na svjetsko tržište i smanjiti troškove hrane za potrošače.

Oko 100 milijuna dolara bilo bi namijenjeno za plaćanje potpora od 10 dolara po akeru zemlje (1 aker je 0,4 ha) poljoprivrednicima za usjeve soje koju bi zasijali nakon ozime pšenice 2023. godine dok bi 400 milijuna dolara usmjerili kroz USDA zajmove za marketinšku pomoć. Time se želi osigurati privremeno financiranje uzgajivača i kupiti im više vremena da prodaju svoje usjeve uz veći profit.


Tagovi

SAD USDA Inflacija Uzgoj pšenice Ukrajinska pšenica Joe Biden


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]