Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište povrća
  • 16.04.2022. 07:30

Ruski krastavci preko Makedonije stižu u Poljsku

Povrćari se pitaju kako nitko nije zainteresiran razbiti ovaj švercerski lanac. Ogorčeno tvrde da je proizvodnja povrća u Poljskoj postala potpuno neisplativa

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 467
  • 159
  • 0

Krastavci i drugo povrće koje se ilegalno uvoze iz Rusije preplavili su police poljskih trgovačkih lanaca. Dok švercerski poslovi cvjetaju, opada profitabilnost proizvodnje, a kako Farmer navodi, nadležne službe spavaju.

Obujam ilegalnog uvoza je ogroman i potrošači nemaju šansu kupiti krastavac proizveden u Poljskoj. Svakog dana desetine kamiona prevoze tone ruskih krastavaca koji stižu u tu zemlju. Domaća proizvodnja se ne može cjenovno natjecatii s ovim masivnim uvozom.

Ilegalni uvoz se obavlja alternativnim putevima s već unaprijed pripremljenim dokumentima iz drugih zemalja. Prvi tranzitni put je bio preko Litvanije i Letonije, ali su državne službe djelovale na smanjenje obima transporta.

Zbog toga je otvoren zaobilazni put. Poljski poljoprivrednici kažu da se ilegalni transport prebacio na jug. Tako sada ruski krastavci s urednim dokumentima stižu iz Makedonije. U Poljskoj se obavlja prepakiranje i postavljaju se logotipi velikih tamošnjih poljoprivrednih kompanija. Zatim s pripremljenom dokumentacijom stižu na police trgovina. 

Ilegalni posao je doživio procvat, a međunarodne grupe od toga ostvaruju ogroman profit. Na jednom prijevozu može se zaraditi od 17,16 do 21,43 tisuća eura.

Povrćari se pitaju kako nitko nije zaiinteresiran razbiti ovaj švercerski lanac. Nitko ne kontrolira ove kamione, ne uzimaju se uzorci kako bi se testirali ostaci pesticida, dok su domaći proizvođači svakodnevno izloženi provjerama. Ogorčeno tvrde da je proizvodnja povrća u Poljskoj postala potpuno neisplativa.


Tagovi

Poljska Rusija Makedonija Povrće Ilegalni uvoz Šverc Uvoz krastavaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]