Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amonijev nitrat
  • 04.02.2022. 18:00

Rusija zabranila izvoz amonijevog nitrata - boje se nestašice

Rusija čini do 45 posto svjetskog izvoza amonijevog nitrata, čija je cijena na svjetskom tržištu povećana do 3,5 puta

Foto: Depositphotos/bborriss.67
  • 934
  • 110
  • 0

Rusija je ovaj mjesec uvela zabranu izvoza amonijevog nitrata, umjetnog gnojiva, i to na dva mjeseca, do 2. travnja. Riječ je o privremenoj mjeri koju je donijela tamošnja Vlada. "Preostale količine mogu biti izvezene kada ruske tvrtke budu osigurane odgovarajućim količinama amonijevog nitrata te kada potražnja na domaćem tržištu bude zadovoljena", izjavio je prvi potpredsjednik Vlade Andrej Belousov

Odluka je donesena kako bi se domaći poljoprivrednici osigurali tom vrstom gnojiva za predstojeću proljetnu sjetvu, piše fertilizerdaily. Veća potreba za njim pojavila se u brojnim regijama Rusije, posebice u sjevernokavkaskom i južnom federalnom okrugu. 

Rusija čini do 45 posto svjetskog izvoza amonijevog nitrata, piše then24. Njegova cijena na svjetskom tržištu je povećana za 2,5 do 3,5 puta u odnosu na prošlu godinu, zbog, kako znamo, visoke razine cijene plina i iznosi oko 366 dolara po toni

Oprez zbog nestašice 

Zabrinjava ih ova situacija, ali i to što su europski proizvođači drastično smanjili proizvodnju. Nestašica bi dovela do pada prinosa u zemlji koja je prvi svjetski izvoznik i opskrbljivač žitaricama. 

Raste uzgoj žitarica u Rusiji - pomažu im klimatske promjene

Ondje je porasla i potražnja za organskim gnojivom od peradi i stoke. Velika poljoprivredna gospodarstva su prošle godine prodala polovicu svojih zaliha koje su ranije koristili na svojim poljima. 

Kako znamo, ovih dana kupuju i bjelorusku kalijevu sol, potašu koja zbog sankcija Bjelorusiji u EU zemlje neće doći do 1. travnja. 

Granulirano gnojivo

Inače, amonijev nitrat se proizvodi neutralizacijom dušične kiseline amonijakom. Riječ je o granuliranom gnojivu koje u dodiru s vodom lako prelazi u tekuće.

Optimalna granulacija osigurava dobro raspršivanje po tlu te uravnotežen razvoj usjeva. S jedne strane osigurava sav dušik potreban biljci, a s druge, dovoljnu količinu tog elementa za optimalan rast i razvoj usjeva tijekom cijele godine. Osobito se koristi u prihrani žitarica, pašnjaka, voćnjaka.


Tagovi

Amonijev nitrat Zabrana Rusija Izvoz Granulirano gnojivo Cijena Nestašica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.