Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska poljoprivreda
  • 01.04.2022. 11:00

Rusija uvela kvote za izvoz suncokretovog ulja i sačme, ali i povećala zasijane površine

Najavljuje se povećanje prinosa u svim sektorima, ali je nedovoljno obrtnih sredstava jer su svi troškovi porasli za 20 do 30 posto

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
  • 233
  • 60
  • 0

Ruska vlada uvodi kvote za izvoz suncokretovog ulja i sačme, kao i privremenu zabranu izvoza sjemena suncokreta i uljane repice, prenosi Agricensus

Cilj ove odluke je zaštititi domaće tržište i zadovoljiti potrebe prerađivačkih poduzeća, stoji u izvješću Vlade. Kvota za suncokretovo ulje iznosi 1,5 milijuna, a sačmu 700.000 tona i odnosi se na period od 15. travnja do 31. kolovoza 2022. godine.

Također su uveli privremenu zabranu izvoza sjemena suncokreta i uljane repice od 1. travnja do 31. kolovoza 2022. godine.

Povećali zasijane površine

Zasijane površine u Rusiji su povećane. Prognoza žetve žitarica u 2022. je 123 milijuna tona u odnosu na 121,3 milijuna tona u 2021. godini, izvještava Oilworld.

"Znam da su planovi za žetvu i prognoze dobri. Naši poljoprivredni proizvođači znaju raditi i to su više puta dokazali proteklih godina", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s članovima vlade. Dodao je da Rusija zadržava dobar izvozni potencijal.

Dmitrij Patrušev, ministar poljoprivrede, izjavio da će biti posijano 81,3 milijuna hektara što je milijun hetara više u odnosu na 2021. godinu. 

Bit će posijano 81,3 milijuna hektara

Vlada je izdvojila 26 milijuna rubalja za podršku agroindustrijskih kompleksa koja su se zbog sankcija našla u teškoj situaciji. Novac za popunu obrtnih sredstava može se dobiti po sniženoj stopi od 10 posto do kraja godine. Mala i srednja preduzeća su izuzeta od redovnih inspekcija. 25 milijardi bit će izdvojeno za program koncesijskih kredita. Proizvođačima kruha će ići 2,5 milijardi, a dvije milijarde rubalja za subvencije transporta mineralnih gnojiva, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Resorno ministarstvo predviđa povećanje proizvodnje za sve glavne vrste proizvoda u 2022.

U ovoj poljoprivrednoj sezoni ograničen je izvoz žitarica, šećera i gnojiva. Za sada je zabranjen izvoz amonij nitrata za sjetvu, dok se ostala dušična gnojiva mogu izvoziti po kvotama. Planirano je i uvođenje kvota za izvoz suncokretovog ulja i sačme.

Proizvodnja hrane i cijene

Patrušev je rekao da će indeks proizvodnje prehrambene i prerađivačke industrije u 2022. godini biti 101 posto, pića 102 posto. "Rusija pokriva vlastite potrebe za glavnim vrstama proizvoda. I spremni smo ispuniti svoje izvozne obaveze", rekao je ministar.

Ruskim pekarima je za normalan rad potrebno 18 do 20 milijuna tona žitarica, a tvrde da je ta rezerva dostupna. U stočarstvu se očekuje povećanje proizvodnje svinjskog mesa za šest posto, a junećeg za 1 do 1,5 posto, predviđa Sergej Jušin, čelnik Nacionalne asocijacije za meso. Sada je glavni zadatak stvoriti alternativne puteve za nabavku potrebnih sirovina, materijala.

Sada je važno financijski podržati industriju, održati uvjete za osiguranje sjemena, gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, goriva, kaže Mihail Gluškov, direktor Nacionalne unije voća i povrća.

Proizvodnja mlijeka će biti podržana s dodatnih 10 milijardi rubalja za kupovinu hrane za mliječna grla.

Treba održati pristupačne maloprodajne cijene na domaćem tržištu (Foto: Depositphotos/vladsv)

U 2022. godini očekuje se proizvodnja šećerne repe na razini od 41,5 milijuna tona, uljarica 22,6 milijuna, krumpira u organiziranom sektoru 6,8 milijuna, povrća na otvorenom u organiziranom sektoru 5,2 milijuna tona. Prema rezultatima za 2022. godinu planirana je proizvodnja stoke i živine na nivou od 16 milijuna tona žive težine, mlijeka 32,5 milijuna. Očekuje se ulov više od 5,1 milijun tona ribe i uzgoj oko 387 tisuća tona.

Neophodna obrtna sredstva

Sergej Jušin, govoreći na okruglom stolu o mjerama državne podrške u poljoprivrednom sektoru, rekao je da se dodatna potreba za sredstvima za koncesijsko kreditiranje agroindustrijskog kompleksa procjenjuje na najmanje 75 milijardi rubalja što nije dovoljno, piše Agroinvestor

Potpredsjednik Ruskog žitnog saveza Aleksandar Korbut je procijenio dodatnu potrebu na 65 milijardi rubalja upozorivši da agroindustrijski kompleks sada radi s resursima koje su kupili ranije. Smatra da su svi troškovi porasli za 20 do 30 posto i neće biti bolje, stoga su poljoprivredi neophodna obrtna sredstva za proizvodnju.


Tagovi

Rusija Žetva Kreditiranje Milijun hektara Kvote za ulje Suncokretvo ulje Izvoz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]