Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 31.03.2020. 15:00

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a uglavnom je izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od jula do decembra 2019. izvezla je 25,2 miliona tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Foto: JumpStory
  • 107
  • 5
  • 0

Rusko ministarstvo odlučilo je da smanji izvoznu kvotu žitarica za razdoblje od aprila do juna 2020. godine. U tim mesecima moći će da se izveze ukupno sedam miliona tona, izveštava Devdiscourse.

Ako je odobri vlada, ova bi mera obuhvatila glavne vrste žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i kukuruz. Iz ministarstva navode kako bi tako osigurali stabilnost domaćeg tržišta hrane za vreme pandemije.

Najveći izvoznik pšenice na svetu

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a uglavnom je izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od jula do decembra 2019. izvezla je 25,2 miliona tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Između 1. januara i 26. marta taj je izvoz iznosio 7,2 miliona tona. Do kraja godine, kako tvrde iz ministarstva, rod žitarica, ako ga ne uništi trenutno stanje treba da iznosi 118 miliona tona, a izvoz u marketinškoj sezoni 2019/2020. dosegne 45 miliona tona.

Rusija izvezla duplo više pšenice nego prošle sezone

Proizvodnja pšenice poslednjih je godina porasla u Rusiji usled većih investicija u poljoprivrednu proizvodnju čime žele da anuliraju negativan efekt sankcija sa zapada, uvedenih 2014. nakon aneksije ukrajinskog Krima.

U 2018. godini izvezla je pšenice više nego bilo koja zemlja ikad i to u količini od 36,6 miliona tona, a iz ministarstva procenjuju kako će se proizvodnja  do 2035. godine povećati na 150,3 miliona tona.


Tagovi

Žitarice Rusija Izvoz Kvote Proizvodnja Izvoz žitarica Uzgoj pšenice


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]