Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija
  • 01.06.2020. 07:30
  • Rusija

Rusija se priprema za rekordnu berbu povrća

Rusko Ministarstvo poljoprivrede ove godine očekuje rekordan prinos stakleničkog povrća, a cilj im je postići samodostatnost u opskrbi.

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 224
  • 28
  • 0

Prema posljednjim objavama ruskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane u njihovim staklenicima do 28. travnja 2020. ubrano je 389.300 tona povrća, što je 29,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To se posebno odnosi na biljke uzgajane u stakleniku među kojima su krastavci s ubranih 276.600 tona s porastom od 30% u odnosu na prošlu godinu te 107.600 tona rajčice s istim porastom.

Očekuju berbu gotovo 1,25 milijuna tona povrća

Ove godine očekuju rekordnu berbu stakleničkog povrća koja bi mogla dostići gotovo 1,25 milijuna tona, što je 9,6% više u odnosu na 2019. godinu.

Hladna Rusija proizvede 380 tisuća tona rajčice godišnje

"Povećanje proizvodnje je zbog modernizacije staklenika i novih investicija", rekao je za nak.hu direktor Nacionalne udruge uzgajivača voća i povrća, Mihail Gluskov.

Rusija ima 1.100 hektara novih staklenika

U posljednjih pet godina ondje je uspostavljeno više od 1.100 hektara novih staklenika, a sve u cilju da postanu samodostatni u proizvodnji povrća. Trenutno zadovoljavaju 90% svojih potreba za krastavcima ali i 60% za rajčicom. U međuvremenu, veto na europske proizvode voća i povrća koji je  uveden u kolovozu 2014. godine i dalje ostaje na snazi.

Zatraženo otvaranje ruskog tržišta 

U 2013. godini, prije uspostavljanja veta španjolski izvoz voća i povrća u Rusiju je iznosio 230.729 tona pokrivajući širok raspon proizvoda, ali stvarni volumen pokazao se mnogo veći s obzirom na proizvode koje su izvezene iz drugih država članica poput Francuske, Nizozemske i Poljske. Od ukupne količine koju je Rusija uvezla ukupno je 161.356 tona voća i gotovo 80.000 tona povrća.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

FEPEX i druge udruge za voće i povrće u državama članicama Europske unije zatražile su od Komisije pregovore o otvaranju ruskog tržišta, čije će se pravo veta očekivati 31. prosinca ove godine. Međutim, kako piše agroinform, zbog razvoja i jačanja prisutnosti drugih zemalja, poput Turske ili Maroka, rusko tržište vjerojatno neće uvoziti onoliko povrća i voća kao prije ograničenja.


Tagovi

Rusija Povrće Uvoz Izvoz Veto Samodostatnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]