Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 31.03.2022. 13:00

Rusija produžila zabranu izvoza amonijevog nitrata - povećala kvote za dvije vrste gnojiva

Zabrana izvoza produžena je za još mjesec dana i ne odnosi se na Južnu Osetiju, Abhaziju, Donjeck i NR Lugansk

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh
  • 200
  • 10
  • 0

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret kojim se produljuje zabrana izvoza amonijevog nitrata do 1. svibnja ove godine.

No, kako piše fertilizerdaily, ova odluka neće utjecati na izvoz te vrste gnojiva u Južnu Osetiju (nezavisna republika koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije), Abhaziju (država na Kavkazu koja je proglasila svoju neovisnost od Gruzije), Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk (ukrajinske oblasti).

Ranije, 1. veljače ove godine, Rusija je ograničila isporuku amonijevog nitrata na svjetsko tržište do 1. travnja. No, poljoprivrednici su tražili od Vlade da ograničenje izvoza produže do 1. lipnja jer imaju problema u nabavi mineralnih gnojiva. Čak se boje špekulacija i toga da proizvođači čuvaju svoju robu za profitabilniju prodaju u inozemstvu nakon isteka zabrane. 

"Produženje zabrane izvoza ovog gnojiva pomoći će da se u potpunosti zadovolje potrebe ruskih poljoprivrednika", navodi se u priopćenju Vlade.

No, već danas stiže vijest i da ta zemlja planira povećati izvozne kvote za dušična i složena gnojiva, prenosi reuters.

Kvote će biti povećane za 231.000 tona za dušična gnojiva te 466.000 tona za složena gnojiva, navodi se u priopćenju ministarstva gospodarstva. 

Mjera će pomoći povećanju izvoza ovih proizvoda i istodobno osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari za usjeve za domaće poljoprivrednike, dodaje se.


Tagovi

Izvoz gnojiva Amonijev nitrat Mihail Mišustin Zabrana izvoza Rusija Tržište gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]