Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski odnosi
  • 02.01.2021. 18:00

Rusija i Kina jačaju međusobnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima

Danas je Kina najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda i hrane.

Foto: Depositphotos/fMegaloman1ac
  • 126
  • 245
  • 0

Čelnik ruskog Ministarstva poljoprivrede, Dmitrij Patrušev održao je sastanak s veleposlanikom Kine, Zhangom Hanhuijem. Razgovarali su o poljoprivrednoj suradnji tih dvaju zemalja.

Patrušev je napomenuo da su dvije zemlje povijesno povezivali prijateljski odnosi, što, između ostalog, potvrđuju i redoviti kontakti na razini državnika. Također, trgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između zemalja nastavlja se kontinuirano razvijati, piše agroxxi.

Promet ove vrsrte robe je u 2019. bio veći za 11% i iznosio oko 5 milijardi dolara. “Za 11 mjeseci prošle godine, unatoč općem padu poslovne aktivnosti, opseg međusobne trgovine u agroindustrijskom sektoru povećao se za dodatnih 11% i iznosio je 4,9 milijardi dolara. Danas je Kina najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda i hrane“, rekao Patrušev te dodao da je 2019. godine njegov udio iznosio 12,5% u izvozu te vrste njihovih proizvoda.

Također je podsjetio da su postigli dogovor da se do 2024. godine trgovinski promet općenito dovede na 200 milijardi dolara.

Što Rusija izvozi Kini?

Prema ministru, najperspektivnija područja su mahunarke, perad, svinjetina, biljna ulja, riba i mliječni proizvodi. S ciljem razvoja partnerstva u agrarnom sektoru, Patrušev je istaknuo potrebu za ponovnim zajedničkim razvojem planova za produbljivanje rusko-kineske suradnje u pogledu opskrbe stokom i biljnim proizvodima.

Stranke su također razgovarale o osiguranju međusobnog pristupa robi. Do danas je više od 230 ruskih poduzeća dobilo pravo izvoza ruskog mlijeka i mliječnih proizvoda, peradi, govedine i dr. u Kinu.

Rusija u najmnogoljudniju zemlju svijeta prvenstveno izvozi sirovine poput nafte, plina, ugljena i drva. Peking, s druge strane, prodaje svoje strojeve, vozila i robu široke potrošnje svom sjevernom susjedu. Trgovina s Rusijom čini samo 1,9% kineske trgovine, što je, zapravo, zanemariv iznos. Tržište SAD-a i EU-a puno je važnije za tu zemlju, piše DW.

Podsjetimo, nedavno je ruski predsjednik Vladimir Putin produžio zabranu  uvoza mliječnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz EU do 31. prosinca 2021. godine. Ta zemlja koristi embargo za obnavljanje vlastite proizvodnje, primjerice u mliječnoj industriji i to kako bi što više smanjili ovisnost o uvozu.


Tagovi

Rusija Kina Trgovina Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]