Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusko gnojivo
  • 07.03.2022. 13:25

Rusija će obustaviti izvoz gnojiva? Gasi se ukrajinski Cherkasy Azot

S obzirom na situaciju na tržištu, rast cijena, nedostatak gnojiva i sirovina za proizvodnju, ova najnovija, za sada preporuka još više će podići cijene i negativno utjecati na globalni agrar.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 1.558
  • 185
  • 0

Rusija bi mogla obustaviti izvoz gnojiva, što bi moglo znatno utjecati na već narušenu ponudu na globalnom tržištu. Naime, tamošnje ministarstvo industrije i trgovine preporučilo je u petak obustavu izvoza gnojiva sve dok se ne nastave normalne usluge prijevoza u i iz Rusije koja je već pogođena mnogim sankcijama, navodi The Wall Street Journal

Ta je zemlja prema podacima Geološkog zavoda SAD-a U 2017. godini bila odgovorna za 18 posto tržišta kalijevog karbonata, 20 posto izvoza amonijaka i 15 posto uree. Početkom veljače ove godine je već privremeno zabranila izvoz amonijevog nitrata, a sve kako bi se njihovi poljoprivrednici osigurali za predstojeću proljetnu žetvu.  

S obzirom na situaciju na tržištu, rast cijena, nedostatak gnojiva i sirovina za proizvodnju, ova najnovija, za sada preporuka još više će podići cijene i negativno utjecati na globalni agrar. 

Rastu cijene gnojiva diljem svijeta - kraj se ne nazire?

Također, nekoliko velikih brodarskih tvrtki, uključujući najveće svjetske operatere kontejnerskih brodova, AP Moller-Maersk A/S i Mediterranean Shipping Co., privremeno je obustavilo usluge ruskim lukama. 

Ukrajinske luke pod paljbom, gasi se Cherkasy Azot

Pored toga, ukrajinske luke na Crnom moru su u središtu ruske invazije. Luka Herson koja se nalazi na rijeci Dnjepar vrlo je važna za povezivanje riječnog i morskog transporta, no taj je grad pao u ruske ruke još u četvrtak, 3. ožujka. Na udaru su Odesa, Mariupolj, a noćas je krenulo i bombardiranje važne luke Nikolajev.

Prema informacijama koje navodi Fertilizer Daily, jedno od najvećih kemijskih poduzeća u Ukrajini, Cherkasy Azot gasi se. Ono proizvodi amonijak, amonijev nitrat, ureu. U 2020. proizveo je 66,8 tisuća tona amonijaka, 58,2 tis.t amonijevog nitrata i 44,4 tis.t uree.

Rekordna cijena ukapljenog amonijaka

Zbog svega ovoga, poljoprivrednici u Europi, ali i diljem svijeta ne mogu dobiti već ugovorene količine gnojiva. Pritom cijene rastu pa je tako cijena ukapljenog (bezvodnog) amonijaka koji je ključan u uzgoju kukuruza, dostigla rekordnih 1492 dolara po toni.

Svaki daljnji rast povećao bi inflatorne pritiske na farmere, koji već plaćaju znatno više cijene za gorivo, herbicide, druge kemikalije, sjeme i radnu snagu. 


Tagovi

Rusko gnojivo Cijene Rat u Ukrajini Crnomorsko tržište Cijena gnojiva Izvoz gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]