Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjeni pesticidi
  • 19.01.2023. 15:00

Rupe u zakonu: Zabranjeni pesticidi se još uvijek koriste u EU?

Od 24 istražene zabranjene aktivne tvari, za njih 14 je izdano ukupno 236 hitnih odobrenja između 2019. i 2022. godine. Neonikotinoidni pesticidi, povezani sa smanjenjem broja pčela, čine skoro polovicu

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 697
  • 50
  • 0

Organizacija Pesticide Action Network (PAN) Europe objavila je izvještaj u kojem stoji da su analizirana hitna odobrenja za 24 supstance aktivne u pesticidima u periodu od 2019. do 2022. godine. Utvrđeno je da se zabranjeni pesticidi još uvijek koriste u Europskoj uniji zahvaljujući rupama u zakonu.

Države svjesno čine odstupanja

Od 24 istražene zabranjene aktivne tvari, za njih 14 je izdano ukupno 236 hitnih odobrenja između 2019. i 2022. godine. Neonikotinoidni pesticidi, povezani sa smanjenjem broja pčela, čine skoro polovicu. Herbicid dikvat, endokrini disruptor, drugo je najpopularnije odstupanje (derogacija). Otkriven je i visoko otrovni fumigant za tlo 1,3-dikloropropen koji nikada nije niti imao odobrenje u EU. 

Kada je riječ o specifičnim hitnim okolnostima, uspostavljeni su sustavi odstupanja koja su vremenski ograničena na period ne duži od 120 dana. U izvještaju se navodi da se neke države članice sistematski oslanjaju na njih te uopće ne primjenjuju tehnike integriranog upravljanja štetnicima, a što su u obavezi.

Austrija je vodeća u derogacijama, a nisu daleko niti Finska, Danska, Rumunjska, Češka i Grčka, što se može vidjeti u grafikonu: 

Izvor: PAN Europe

U izvještaju je utvrđeno da su u većini slučajeva zahtjeve za korištenje u hitnim okolnostima zatražile industrije ili javne vlasti, dok su poljoprivrednici tražili samo četiri, u Grčkoj.

Martin Dermine, izvršni direktor PAN Europe, naglasio je da bi derogacija trebala biti izuzetak i koristiti se u posebnim prilikama pod zaista nepredviđenim okolnostima.

"Ova raširena zloupotreba čini zakonodavstvo EU o pesticidima propusnim kao sito."

Neophodna veća kontrola

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA utvrdila je da su u većini slučajeva hitna odobrenja država članica propisno opravdana, ali obrazloženja nisu zadovoljavajuća, piše Euractiv. Zbog toga je Europska komisija usvojila odluke kojima se tim članicama zabranjuje da ih ponove te zadužila EFSA da poboljša protokole kako bi procijenila jesu li ona opravdana kako bi se omogućila oštrija kontrola u budućnosti.

Predstavnik Croplife Europe, koji predstavlja europsku industriju za zaštitu bilja, ponovio je da su hitna odobrenja odraz regulatorne slabosti i ograničena na slučajeve očigledne opasnosti za biljnu proizvodnju, što se ne može suzbiti drugim sredstvima.

Prema udruženju, višestruki su razlozi zbog čega se to događa, uključujući kašnjenja u autorizacijama proizvoda i/ili nedostatak međusobnog priznavanja. Naglasili su potrebu za sustavima za ubrzavanje procesa odobravanja novih aktivnih supstanci i proizvoda, stvaranje brzog procesa za produženje onih za specijalne usjeve, uglavnom voće i povrće, za koje uzgajivači često nemaju registrirana rješenja. 

Izvješće PAN Europe u cijelosti preuzmite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Zabranjeni pesticidi Kontrola pesticida PAN Europe Rupe u zakonu Hitno odobrenje Nenoikotinoidi Odobrednje pesticida Aktivne tvari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]