Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 16.12.2018. 17:00

Ručna kolica za lakše branje maline

Branje "crvenog zlata" više ne bi trebalo da bude mukotrpan posao kao nekada, zahvaljujući izumu Dmitra Gaburovića (81) iz Cerove kod Arilja, a bolji je i učinak.

Foto: Dmitar Gaburović
  • 3.184
  • 103
  • 0

Suncobran iznad glave, boca vode pri ruci i slobodne obe ruke za branje više nisu samo san berača maline, zahvaljujući inovaciji starine Dmitra Gaburovića iz Cerove kod Arilja. Branje malina više nije mukotrpan posao kao nekada, a bolji je i učinak. Svoj izum pod nazivom "Ručna kolica za branje malina i kupina“ Gaburović je prijavio nedavno Republičkom zavodu za intelektualnu svojinu. U saradnji sa jednim majstorom iz Mrčajevaca, počeo je i proizvodnju za tržište, pa oni koji su ih već koristili kažu da je rad u malinjaku sada "pesma".

"Suncobran je sastavni deo ovih kolica, pa berači više nisu izloženi jakom suncu, što im je zadavalo i najviše muke. Kolica imaju i namenski držač, da im flaša sa vodom uvek bude pri ruci,  kao i stalak za gajbicu ispred, pa se pri branju sada mogu koristiti obe ruke. Kako kolica mogu da ponesu desetak gajbica, nema više umora i dangube oko njihovog odlaganja i iznošenja, što sve povećava učinak branja i do 30%", priča za Agroklub inovator Dmitar Gaburović , jedan od prvih malinara u zapadnom delu Srbije.

Kolica laka i jednostavna za rukovanje

Kolica su sa jednim točkom i podsećajnu na obična građevinska kolica. U patentnoj prijavi Dmitar je napisao da su kolica "namenjena za izmenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tokom branja plodova, sa ciljem da se izbegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje s obe ruke".

"Laka su i jednostavna za rukovanje, a na ravnom zemljištu se mogu pomerali blagim dodirom ruke ili noge. Kolica se mogu koristiti i u malinjacim podignutim na strmom terenu do 35 stepeni. U tom slučaju, opremaju se klinovima na dnu nogara kako bi se zadržala da ne klizaju tokom branja", priča Dmitar. 

Kolica
Izum se prodaje sa i bez suncobrana

Cena 4.500 i 6.000 dinara

Prva kolica napravio je u aprilu 2017. godine za svoje potrebe, ali su ubrzo stigle i prve narudžbine, pa je posao krenu. Prodaju se sa i bez suncobrana (po ceni od 6.000, odnosno 4.500 dinara), a malinari i nadničari kažu da vrede svaki uloženi dinar. Gaburovićev kaže da je njegov izum oduševio i kupce maline iz daleke Skandinavije, koji su kolica videli letos kod jednog hladnjačara u okolini Arilje.
 
"Prve godine prodaja je solidno išla, a ove nešto slabije, zbog sve teže situacije u malinarstvu. Ovog leta bilo je puno kiše, rod je loš, a cena prava katastrofa, pa je sve više malinara koji razmišljaju da smanje zasade, zbog čega i nema novih ulaganja. I ja sam nekada imao hektar pod malinom, a sada svega 40 ari. Površine su smanjili i moji sinovi koji imaju svoje zasade, a slična situacija je u celom kraju. Malinarstvo je iz godine u godinu u sve težoj situaciji i nisam optimista", kaže Dmitar.

Malinjak ima od 1975. godine

Čitav svoj težački život, a nedavno je napunio 81 godinu, Dmitar razmišlja o tome kako da olakša rad sličnim njemu, da sa što manje napora i muke obave svakodnevne poslove i zarade za koru hleba.

Kolica za branje
Ne zauzimaju mnogo mesta u garaži

"Imam svoj malinjak od 1975. godine i dobro znam kako je to težak, rudarski posao. Posebno je naporno branje maline, kada sunce upeče, a nigde hlada. Ova kolica nisu moj prvi izum, koji olakšava rad beračima, ali jesu najbolji. Nikada mi, međutim, nije bila namera da na tim inovacijama zaradim pare, već da olakšam rad sebi i drugima, a čestitke koje dobijam od samih berača najveća su mi nagrada. Letos sam u svom malinjaku na nadnici imao 11 sezonaca i oni najbolje mogu posvedočiti o tome koliko su ova kolica korisna", kaže na kraju Gaburović.


Tagovi

Kolica Branje malina Dmitar Gaburović Cerova Malinarstvo Intelektualna svojina


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.