Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Čađavica
  • 14.01.2022. 10:45
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Rončević: Pri dodjeli smo poštivali Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je takav kakav je

Možemo razgovarati je li Zakon dobar ili nije dobar, ali smo ga kao jedinica lokalne samouprave dužni provesti, rekao je Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica u kojoj su nezadovoljni poljoprivrednici najavili tužbe.

Foto: Željko Felbar
  • 1.631
  • 266
  • 2

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević sazvao je hitnu konferenciju za novinare na koju je pozvao samo lokalne medije iz Slatine kako bi javnosti objasnio sve okolnosti oko dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta koja je ovih dana digla na noge nezadovoljne poljoprivrednike jer smatraju da je učinjena nepošteno i nezakonito, uz pogodovanje rodbini, kumovima, stranačkim prijateljima i podobnicima.

"Iz samih najava televizijskih ekipa i novinskih kuća koje su ovih dana bile kod nas vidjeli smo da reportaže baš i neće biti objektivne“, rekao je uvodno Rončević želeći objasniti razloge održavanja presice.

Konferencija je održana u četvrtak rano ujutro, dakle prije nego što su na televizijama emitirane priče iz Čađavice. Uglavnom je ponovio sve ono što je zainteresiranim novinarima, a među njima i reporteru Agrokluba, rekao dan ranije.

"Nažalost, znao sam da to neće proći tako jednostavno i lako, jer je zemlja je uvijek jako aktualno pitanje. Ne bježimo od možebitnih pogrešaka, ali odgovorno tvrdim da smo poštivali Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je takav kakav je. Možemo razgovarati je li on dobar ili nije dobar, ali smo ga kao jedinica lokalne samouprave dužni provesti“, rekao je načelnik.

Tražena su tumačenja Ministarstva poljoprivrede

Provedena su dva natječaja, jedan se odnosio na 25-godišnji, a drugi, iz razloga što su nekadašnji vlasnici tražili povrat zemljišta, na petogodišnji zakup.

Ne bježimo od možebitnih pogrešaka,rekao je načelnik Mirko Rončević 

Ukupna površina zemljišta u 25-godišnjem zakupu je 2.435 hektara u 803 proizvodno-tehnološke cjeline ili 2022 katastarske čestice. Na petogodišnjem natječaju je bilo 565 hektara, 367 proizvodno-tehnoloških cjelina ili 704 čestice.

Poljoprivrednici na nogama: Traže poništenje natječaja za državno zemljište i najavljuju tužbe

Na zakup od 25 godina javilo se 125 ponuditelja od kojih je 96 u cijelosti ili djelomično zadovoljilo uvjete natječaja, a 29 nije.

"Da bi bilo što sigurniji da dobro radimo, u određenim stvarima koje su se dogodile u ponudama pojedinaca gdje nismo bili sigurni, a da ne bi pogriješili tražili smo tumačenje Ministarstva poljoprivrede“, istaknuo je Rončević.

Na osnovu fotografije, vjerojatno one s našeg portala, Rončević je ponaosob, imenom i prezimenom, prozivao nezadovoljne poljoprivrednike i detaljno obrazlagao, gdje su pogriješili ispunjavajući natječajnu papirologiju i zašto ne ispunjavaju zakonske pretpostavke za ostvarivanje prava na zakup državnog zemljišta

"Nije točno da prilikom otvaranja ponuda nismo čitali sve čestice i PTC-ove“, kategorično je ustvrdio, pokazao ponude i dodao: "Jedna koverta u kutiji je teška 10,70 kilograma, možete misliti koliko ovdje ima papira i koliko vremena treba da se jedna ponuda pročita“.

Nikome se nije pogodovalo 

Od svih podnositelja ponuda, dodao je, tražili su da se izjasne žele li da im čitaju sve ponude pojedinačno.

"Neki su rekli da ne treba, neki su otišli van i nisu ni htjeli čekati dva-tri sata koliko bi trajalo da se pročita 20 ponuda. Sve su znali, za sve su bili obaviješteni i u svemu su mogli učestvovati samo da su imali volje", rekao je dodajući da su, kad se završilo otvaranje ponuda, krenuli u obradu. Naravno, dometnuo je, otegnulo se jer je to silno puno materijala koje treba obraditi.

"Došli su i lokalni izbori, došao je covid, došli su godišnji odmori, završili smo s radom Povjerenstva i na sjednici 29. prosinca donesena je odluka da se prihvaća prijedlog Povjerenstva o najboljim ponuđačima za državno poljoprivredno zemljište“, objasnio je načelnik.

Sve je odrađeno po Zakonu i Pravilniku, kaže predsjednik Povjerenstva za zakup zemljišta

I predsjednik Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta Danijel Jozić ustvrdio je da je sve odrađeno po Zakonu i Pravilniku, te da se nikome nije pogodovalo. "Svu moguću dokumentaciju i sve izjave dostavit ćemo na suglasnost nadležnim institucijama, prvo Županiji i Ministarstvu poljoprivrede i na kraju Državnom odvjetništvu“, rekao je Jozić.


Tagovi

Natječaj Državno poljoprivredno zemljište Općina Čađavica Mirko Rončević Danijel Jozić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs