Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 16.02.2016. 07:20

Romić će udahnuti Život OPG-ima?

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je bolju komunikaciju sa poljoprivrednim udrugama. Posebno se istaknula Udruga Život.

Foto: GTMedia/bigstockphoto.com
  • 3.062
  • 389
  • 0

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je bolju komunikaciju sa poljoprivrednim udrugama. Osim mlade Udruge OPG-ova Hrvatske Život koja je gotovo jedina prisutna u svim važnijim događanjima i kreiranju poljoprivredne politike u korist obiteljskih gospodarstava, postoji ih još tisuću.

Program za malog čovjeka

Ova će udruga 21. veljače u Bocanjevcima pokraj Valpova imati svoju prvu izbornu skupštinu. Najjača baza im je kažu u Osječko-baranjskoj, no jaki su i u primjerice Karlovačkoj županiji. Danas Udruga broji 380 članova u 16 županija diljem RH. Tajnik Života Miroslav Kovač ističe da treba puhnuti u jedra OPG-ovima čim jače kako bi izrasli u partnere ostalima na tržištu i Hrvatskoj počeli vraćati hranu na njenom vlastitom prostoru.

"Situacija je poprilično klimava i, ili ćemo se svi rasipati boreći se za opstanak, ili će nam nova vlast otvoriti vrata, a ona to može, kako bi se počeli susvislo razvijati.

Krenuli smo s radom prije dvije i pol godine, sve dokumentiramo, argumentiramo, dijelom i pravno, i ono što nas dijeli od prijašnjih načina funkcioniranja udruga jest da smo imali svoj program i on je prihvaćen u nedavnim postizbornim pregovorima. Program je to za malog čovjeka, za OPG-ove kao temelj poljoprivredne proizvodnje. Nadam se da će nas i dalje doživljavati kao partnera.

Puhnuti u jedra OPG-ima

Malo će nam pomoći zaobilaženje malih gospodarstava ili zagovaranje sinergije s velikima, ako prvo ne ojačamo OPG i ne učinimo ga spremnim da bude partner", smatra Kovač.

Nemojte zaboraviti probleme OPG-ova!

Udruga je već uputila otvoreno pismo premijeru gdje podsjeća na važnost OPG-ova, koji se ne spominju u Vladinim smjernicama. Prvi put im se dogodilo da su jedan program poljoprivrede prihvatile sve strane, kaže predsjednik Udruge Antun Laslo. Izaslanstvo udruge se već sastalo i s novim ministrom te mu iznijelo svoje prijedloge za OPG-ove.

Sve udruge moraju pod kišobran HPK

Kada je riječ o udrugama na poljoprivrednoj sceni, potpredsjednik HPK-a Antun Vrakić ukazuje na prošlotjedni sastanak s ministrom. Ministar Romić je rekao da se sve udruge moraju složiti pod jedan kišobran HPK-a kao institucije jer treba uvesti reda među udrugama i službama.

Doprinos udruga kao što je i udruga Život je upravo to da artikuliraju probleme unutar interesne skupine koju predstavljaju, smatra Romić. Obećao je njihove programe i prijedloge razmotriti i raspraviti s velikim uvažavanjem. Ako se mjere koje predlažu pokažu kao učinkovite za sustav, svakako će biti implementirane, izjavio je za medije već nekoliko puta. Upravo zbog toga planira ustrojiti i službu koja će koordinirati udruge, primati i usklađivati njihove zahtjeve. Veliku nadu polaže i u bolju komunikaciju s udrugama, jer članovi udruga identificiraju probleme, imaju ideje kako ih rješavati i imaju bolju organizacijsku podršku za komunikaciju s ministarstvom i drugim institucijama državne uprave.

I same udruge međusobno trebaju pronaći bolji model međusobne komunikacije, udruživanja i izražavanja zajedničkih interesa prema Ministarstvu, smatra Romić.

Foto: GTMedia/bigstockphoto.com


Tagovi

Davor Romić HPK Antun Laslo Antun Vrakić Udruga Život OPG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."