Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 27.04.2021. 18:00

Robot laserom uništi 100.000 korova za jedan sat - obradi do osam ha u danu

Reduciranje upotrebe herbicida i nedostatak radne snage predstavljaju sve veće izazove u rješavanju korova u usjevima. Jesu li roboti pravo rješenje?

Foto: YouTube/screenshot
  • 1.834
  • 463
  • 0

Američki startup Carbon Robotics predstavio je već treću verziju robota sa suzbijanje korova. Ovaj stroj prepoznaje neželjene biljke i uništava ih laserima velike snage, piše seattletimes

Vrlo dobro znamo kako se korovi natječu s biljkama za prostor, vodu, sunčevu svjetlost i hranjive tvari iz tla, a predstavljaju i povoljnu sredinu za štetne insekte. 

S druge strane, upotreba herbicida ima i svoje negativne strane. Njihovom se upotrebom može uništiti neciljane biljke, naštetiti korisnim kukcima i nanijeti štetu okolišu, a njihovi ostaci u ubranim plodovima mogu štetiti ljudskom zdravlju. Stoga inovativni sustavi donose brojne pogodnosti. 

Eliminira 100.000 korova na sat

Ovaj robot, osim što štedi na herbicidima, koristan je i zbog nedostatka radne snage što je sve veći problem u poljoprivrednoj industriji, posebno u SAD-u zbog njihove imigracijske politike. 

Poput velike kocke na kotačima, brzinom osam kilometara na sat, on s 12 kamera skenira tlo, prepoznaje korov te ga laserom uništava. Na taj način može eliminirati 100.000 neželjenih biljaka na sat te obraditi šest do osam hektara usjeva u jednom danu. Za usporedbu, američki poljoprivrednik Shay Myers kaže kako jedan radnik može okopati manje od pola hektara luka dnevno. 

Ovaj farmer koji osim luka uzgaja šparoge, batat i drugo povrće očekuje da će se stroj isplatiti za dvije do tri godine budući da košta nekoliko stotina tisuća dolara (točna cijena nije poznata) što je uglavnom nedostižno za većinu poljoprivrednika. 

No, čak i oni koji si mogu priuštiti ovakvu pomoć na polju, u skorije ga vrijeme neće moći kupiti jer je proizvođač, Carbon Robotics već rasprodao one koji su bili na raspolaganju za 2021.

EU razvija svoj robot

U Europi je pokrenut projekt WeLASER kojeg financira Europska unija, a želi razviti nekemijsko rješenje koje se temelji na tehnologiji, izvještava Innovation Origins. 

Poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od usjeva te ga uništava laserom. "Ovaj se sustav sastoji od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegova zraka usredotočena je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi", pojašnjava Pablo González de Santos, član CAR-CSIC-UPM i koordinator projekta.

Naglašava da se robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti usjeva. Iako će projekt u početku biti usmjeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, plan je testirati ga u mrkvi i krumpiru. Dodatno, González de Santos pojašnjava da će sustav biti učinkovit 65,61 posto.

Robota koji se koristi u ovom projektu prvotno je razvila francuska tvrtka AgreenCulture. Zove se CEOL i dizajniran je za samostalan rad. Prema ovoj firmi, njegov hibridni sustav smanjuje potrošnju dizela za 3 do 5 puta u odnosu na konvencionalni traktor, opremljen je gusjenicama te je lakši od njega.

Ovaj će prototip u početku biti opremljen dizelskim motorom, a u sljedećoj fazi projekta plan je razviti električni pogonski sklop. Procjenjuje se da će biti dovršen do 2023. godina te nakon toga i komercijalno dostupan.

Kako funkcionira američki robot, pogledajte u videu: 


Tagovi

WeLASER Suzbijanje korova Pojekt Europska unija Korovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)