Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljska poljoprivredna gospodarstva
  • 23.11.2013. 07:45

Reakcija Vlade ili propast OPG-a?

Selo i mala poljoprivredna gospodarstva hrvatska su prednost - iskoristimo je!

  • 1.720
  • 294
  • 0

U Hrvatskoj 99% proizvođača čine upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja obrađuju 83,8% poljoprivrednih površina, a gotovo polovina stanovništva živi u ruralnim područjima.

Mala obiteljska gospodarstva u cijelom svijetu imaju nezamjenjivu ulogu u iskorjenjivanju gladi i siromaštva, osiguravanju sigurnosti i kvalitete prehrane, unapređenju kvalitete života. Isto tako, važna su i u održivom upravljanju prirodnim resursima, zaštiti okoliša, očuvanju radnih mjesta i povezivanju stanovnika lokalnih zajednica. Takvu sliku proizvodnje u Hrvatskoj bi trebali iskoristiti kao prednost, a ne nedostatak. Zajedničkim naporima treba raditi na unaprjeđenju naših obiteljskih gospodarstava, umjesto da ih sustavno uništavamo.

Povodom jučerašnjeg UN-ovog proglašenja 2014. godine godinom malih obiteljskih gospodarstava, Udruga ZMAG uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu poljoprivrede, u kojem poziva na veću suradnju i pronalaženje mjera kojima bi se očuvala hrvatska obiteljska gospodarstva.

Iz Udruge pozivaju sve građane da svoju podršku obiteljskim gospodarstvima pruže kupovinom njihovih proizvoda i senzibiliziranjem za njihove probleme jer o tome ovisi kvaliteta hrvatskog prehrambenog sustava, ne samo sada nego i u budućnosti.

„Selo i mala gospodarstva naša su prednost, a ne nedostatak. Moramo ih i možemo sačuvati za opstanak budućih naraštaja! Učinimo to odmah!“, ističe Sunčana Pešak, koordinatorica programa hrane udruge ZMAG.

Otvoreno pismo, koje je upućeno na Vladu RH i Ministarstvo poljoprivrede, u cijelosti možete pronaći u prilogu članka u PDF obliku.

Photo: croatia.hr


Dokumenti


Tagovi

Sunčana Pešak OPG ZMAG Vlada RH Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo