Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 22.07.2021. 07:30

Razorne poplave u EU - raspravlja se o nadoknadi štete u poljoprivredi

Srećom, u sklopu ZPP-a postoje alati i instrumenti potpore za obnovu od šteta nastalih zbog ove prirodne katastrofe, kazao je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/reydangeniy@gmail.com (ilustracija)
  • 210
  • 46
  • 0

Prošlotjedne poplave u nekoliko zemalja Europske unije uključujući Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Austriju i Luksemburg uzrokovale su razarajuće štete. Kako piše euractiv, najmanje 188 ljudi je smrtno stradalo.

Osim što je odnijela ljudske živote i nanijela štete stambenim objektima, ova je prirodna katastrofa narušila poljoprivredni sektor u pogođenim državama, piše udruženje poljoprivrednika EU Copa Cogeca u svojoj izjavi navodeći da je došlo do poremećaja u gospodarskim aktivnostima u čitavom agraru.

Naročito su nastradale Njemačka i Belgija gdje su kiše snažno utjecale na poljoprivredne objekte i farme. Poplavljena su čitava polja, a došlo je i do erozije tla. Shodno tome, uništena je i dugoočekivana žetva.

Iz ovog su udruženja naglasili i koliko su važne brze akcije Europske komisije za pomoć i podršku svim građanima, poljoprivrednicima i područjima pogođenim ovom katastrofom.

"Nedavni klimatski utjecaj poplava u zapadnoj Europi ne samo da naglašava potrebu za boljom potporom, nego i resurse za pravilno rješavanje takvih problema. Razorne poplave uzrokovale su ogromne gubitke u mnogim zemljama, utječući na usjeve i obitelji koje se bave ovim sektorom", stoji u izjavi. Iz ovog su udruženja dodali da su farmeri i zadruge spremni na akciju kako bi pomogli svojim zajednicama, o čemu smo pisali ovoga tjedna.

Instrumenti u sklopu ZPP-a 

Govoreći tijekom konferencije za medije u ponedjeljak, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izrazio je solidarnost s oštećenim državama. Izražavajući sućut žrtvama, kazao je da je s ministrima EU na ovotjednom vijeću Agrifish razgovarao o tome što se može učiniti za pomoć poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama zahvaćenim ovom krizom.

Štete od elementarnih nepogoda premašile 600 milijuna kuna od početka godine

"Srećom, u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike postoje alati i instrumenti potpore za obnovu od šteta nastalih zbog ove prirodne katastrofe", rekao je ukazujući na mjere 5 i 7 u drugom stupu ZPP-a. Dodao je da su uz državne potpore moguće i one od strane Europske komisije. Daljnje mjere mogle bi uključivati predujmove, kao i izuzeća od određenih obveza za pogođene farmere.

Wojciechowski je kazao i da je trenutno prerano znati razmjere štete te da Komisija čeka vodstvo država članica da se očituje o tome. Međutim, kaže, spreman je prihvatiti prijedloge na temelju pojedinačnih procjena. "U kontaktu smo s njima kako bismo mogli pružiti konkretnu potporu onima koji su suočeni s ovom katastrofom", zaključio je.


Tagovi

Elementarna nepogoda Poplave Štete Copa Cogeca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]