Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u RS
  • 19.08.2021. 10:00

Razmjere suše u Republici Srpskoj biće poznate u jesen

Najviše će stradati kukuruz, povrtarske, ali i voćarske kulture. Resorno Ministarstvo s više mjera podrške podstiče poljoprivrednike da se izbore sa ovom pošasti.

Foto: Depositphotos/wakr10/Bojan Kecman
  • 169
  • 227
  • 0

Na pjeskovitim zemljištima šteta od suše koja je pogodila poljoprivredne usjeve će sigurno da bude veća u odnosu na ostale tipove zemljišta gdje još, koliko toliko ima vlage, dostupne korijenovom sistemu kukuruza.

Ratari su se izgleda opustili nakon nekoliko godina bez jačih suša, iako je posljednja jača bila 2017. godine. U prošloj godini rod svih ratarskih kultura bio je izuzetan. Ipak, klima je opet pokazala svoju ćudljivost pa će u ovoj godini, oni koji imaju sisteme za navodnjavanje, uspjeti da se izbore sa ovom nepogodom. Pojedini proizvođači su njihovim postavljanjem povećali rod kukuruza i do tri puta.

Pašalić: Rješenje su navodnjavanje i osiguranje usjeva

Razmjere šteta od suše biće poznata u jesen ove godine, ističu u resornom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zemlja je žedna padavina (Foto: Bojan Kecman)

"Ne možemo da nadoknadimo štetu od suše", kaže ministar Boris Pašalić dodavši kako se oštećenja u pojedinim regijama najbolje vide na kukuruzu, koji je po obimu proizvodnje najvažnija biljna kultura te nastavlja: "Možemo tu štetu da preduprijedimo kroz izgradnju sistema za navodnjavanje i osiguranje usjeva", istakao je

Niču sistemi za navodnjavanje

On je naveo da je Vlada Republike Srpske, u posljednjih osam godina, u sisteme za navodnjavanje uložila oko 50 miliona maraka i podigla ih na sedam hiljada hektara.

Inače, prema procjenama resornog Ministarstva, u RS se navodnjava oko 35 hiljada hektara. Podsticaj za postavljanje ovih sistema iznosi 30 posto od visine investicije.

Ministar Pašalić je naveo da se usjevi mogu i osigurati te da svaki proizvođač koji osigura usjeve od suše ima 50 odsto premije koju plaća Ministarstvo.

Šljiva najviše na udaru, jabuka se još drži

I u povrtarstvu i voćarstvu stanje je teško i suša će sigurno uzeti danak. Iako se mnoge parcele pod povrtarskim i voćarskim kulturama navodnjavaju, sunčevi zraci toliko su jaki da na mnogim parcelama ne pomaže ni navodnjavanje, naročito kod povrtarskih kultura koje se uzgajaju na većim površinama, na otvorenom.

Nastradale su povrtarske kulture (Foto: Bojan Kecman)

Voće, koje je ove godine pretrpjelo štetu od mraza, dodatno je ugroženo sušom. Trenutno je najviše u opasnosti šljiva. Plodovi koji su ostali na stablima nakon mraza, masovno opadaju, naročito u višim područjima. Razlozi su nedostatka sistema za navodnjavanje, vrući vjetar te razvoj štetočina, naročito savijača šljiva. Trenutno je, u nižim područjima, u toku berba čačanske rodne i Stenleja, a zbog mnogo sunčanih dana, procenat šećera u plodu je izuzetan.

Za sada se najbolje drži jabuka, jedina voćna vrsta koja će u ovoj godini imati dobre prinose, ali je pitanje kvaliteta ploda jer se, zbog jakih sunčevih zraka i vrućeg vjetra, javljaju ožegotine na plodovima koji nisu zaklonjeni protivgradnom mrežom.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede RS Boris Pašalić Suša Uzgoj šljive Navodnjavanje Ožegotine Uzgoj kukuruza Osiguranje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]