Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 18.04.2021. 07:30

Raste tržište autonomne poljoprivredne opreme

Tržište autonomne poljoprivredne mehanizacije i druge opreme do 2031. godine moglo bi premašiti 150 milijardi američkih dolara.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 204
  • 24
  • 0

Prema najnovijem izvješću tvrtke za istraživanje tržišta, Fact.MR, predviđeno je da će se globalno tržište autonomne poljoprivredne opreme povećati za više od 10 posto prosječne godišnje stope rasta (CAGR) do 2031. godine i premašiti tržišnu vrijednost od 150 milijardi američkih dolara.

Uz rastuću sklonost djelomično i potpuno automatiziranim traktorima, kombajnima i ostaloj poljoprivrednoj mehanizaciji, proizvođači više ulažu i u aktivnosti istraživanja i razvoja kako bi iskoristili nadolazeće mogućnosti, navodi se u izvješću.

Istraživači kažu kako takva poljoprivredna oprema, koja je vrlo učinkovita u pogledu uštede vremena i troškova u praćenju usjeva i analizi tla, postaje sve popularnija u cijelom svijetu. Kako zahtjev za autonomnim traktorima i sustavima automatskog upravljanja i prikupljanja podataka postaje prevladavajući, igrači u toj industriji bit će izloženi velikoj potražnji tijekom sljedećih godina, tvrde.

Što su prednosti, a što nedostaci?

Kao prednosti takve opreme navedene su preciznost, upotreba proračunske analize za optimizaciju kvalitete usjeva, napredna rješenja za pravovremenu berbu, optimalnu sadnju te upravljanje tlom i vodom. No, identificirano je i nekoliko ograničavajućih čimbenika s kojima se suočavaju njeni proizvođači. Riječ je o skupom i složenom proizvodnom ciklusu, uključivanje umjetne inteligencije (AI) i ostalih vrhunskih tehnologija što podrazumijeva i dodatne troškove, zahtijeva stručno rukovanje i održavanje, a nedostatak znanja može negativno utjecati na proizvodne kapacitete i kvalitetu usjeva.

Izbijanje pandemije pogodilo je proizvođače zbog nedostatka opskrbe sirovinama, nedostupnosti radne snage, financijske krize i pada potražnje. No, unatoč tome, očekuje se da će doći do većeg opsega rasta u idućim godinama zbog sve većeg interesa. 

U izvješću su SAD, Kina i Japan navedeni kao ključna tržišta za autonomnu poljoprivrednu opremu, a na europskom čelu je Njemačka zbog državnih ulaganja u taj sektor. Prema njemu, traktori i kombajni izrađeni na takav način vrlo su traženi zbog svojih povoljnih karakteristika kao što je automatska sadnja s dobrom preciznošću, detaljnog i pouzdanog prikupljanja podataka o stanju tla i zasađenih usjeva te GPS-a i drugih bežičnih tehnologija.

Navode i da se Europska komisija (EK) zalaže za pristup korištenja umjetne inteligencije i robotike kako bi potaknula preciznu poljoprivredu. Pokrenuta je i inicijativa za razvoj okvira procjene životnog ciklusa (LCA) za optimizaciju proizvoda u tom sektoru, koja dodatno jača bazu potencijalnih igrača ove industrije.


Tagovi

Poljoprivredna oprema Tržište Autonomna poljoprivreda Stopa rasta Pametna poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs